open-navfaktor-logo
search
Prema FIBA-i
SAD glavni favorit na Mundobasketu, veliki pad Srbije i Slovenije
Svjetsko prvenstvu o košarci počinje danas, a održava se u Japanu, Indoneziji i Filipinima.
25.08.2023. u 09:32
get url
text

Prvi favoriti, prema mišljenju FIBA-e, i dalje su Amerikanci, a nije tajna da je Njemačka jedna od najzanimljivijih ekipa na Svjetskom prvenstvu.

Vodili su 16 razlike protiv SAD-a u pripremnoj utakmici i to je uvjerilo FIBA-ine stručnjake da na najnovijioj listi unaprijede Nijemce za čak tri mjesta i zato su oni sada drugi favoriti.

Francuzi su treći favoriti, slijede Španci koji su napredovali dva mjesta, baš kao i Kanađani, Australija je izgubila tri pozicije u odnosu na prethodnu listu FIBA-e, dok su sedmi Italijani.

Slovenci izgleda više nisu takva sila, to vidi i FIBA pa poslije niza poraza velikim razlikama od Španije i SAD-a Slovenci padaju za četiri mjesta i osmi su favoriti.

Srbija je i dalje deveti favorit na FIBA-inoj "Power rankings" listi. Prethodne pripremne utakmice nisu promijenile stav FIBA-e o tome da je Srbija deveti favorit.

Na službenoj stranici Svjetskog prvenstva piše da je Srbija izgubila samo jedan duel ovog ljeta i to od Italije jednim poenom razlike.

Litvanci su 13. i lošije su plasirani od Dominikanaca, Brazilaca i Finaca, na 14. mjestu su Latvijci, pa slijede Grci i Meksikanci.

Crna Gora je na 17. poziciji, Gruzijci su na 18. mjestu, a domaćini Filipinci su možda malo i počašćeni od FIBA-e pa su 19. na listi favorita.

Mundobasket će se igrati u tri faze, a finale je na programu 10. septembra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.