open-navfaktor-logo
search
Mrlja na cijelu sezonu
Sramota na Pecari: Široki osvojio titulu prvaka BiH, tri tima se nisu pojavila na završnom turniru
Košarkaški Širokog novi su prvaci Bosne i Hercegovine nakon što se na Final fouru nije pojavio nijedan od tri preostala učesnika.
05.06.2021. u 20:37
get url
text

O ovom scenariju mnogo se govorilo u proteklim danima, a nagovještaj i potvrdila stigli su ranije danas nakon što se na parketu dvorane Pecare nisu pojavili košarkaši Borca i Sparsa.

VEZANI TEKST - Borac i Spars se nisu pojavili na Pecari, prvo polufinale nije odigrano

Prethodno je pet od šest timova koji su igrali u Ligi za prvaka poslalo dopis na dresu Košarkaškog saveza BiH u kojem se poručili da ne žele igrati na završnom turniru, te su od Saveza zahtjevali da konačni plasman zaključi prema konačnoj tabeli Lige za prvaka, te da se Igokei dodjeli titula.

Ubrzo je uslijedila odluka Igokee da otkaže domaćinstvo Fina foura, koje je kasnije KSBiH dodijelio Širokom, koji se jedini pojavio na parketu.

Nakon što se ni Igokea nije pojavila na Pecari pobjeda, a samim tim i titula prvaka pripaka je Širokom, kojem je ovo 11. naslov prvaka države.

Kompletan scenarij koji se odvijao u finišu košarkaške sezone, a koji u velikoj mjeri ide na dušu klubovima koji su znali format takmičenja još prije samog početka sezone, bacio je ljagu na domaću košarku i to u godini u kojoj su obje seniorske selekcije izborila plasman na Eurobasket.

Na potezu je KSBiH, a ne bude li adekvatnih kazni ili sankcija za timove koji su se olako odrekli učešća na završnom turniru Prvenstva Bosne i Hercegovine, onda nekad u Savezu preuzmu odgovornost za ovu istinsku blamažu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.