open-navfaktor-logo
search
Proslavljeni trener
Svetislav Pešić: Rođen sam u Srbiji, ali Sarajevo je za mene nešto posebno i uvijek živi u meni
Jedan je od najistaknutijih košarkaških trenera ne samo na ovim prostorima, već i u Evropi i svijetu.
01.12.2021. u 18:23
get url
text

U njegovim vitrinama nalaze se brojna priznanja i medalje, od kojih čak pet zlatnih sa velikih takmičenja - jedna sa Svjetskog prvenstva, dvije sa Evropskog, kao i najsjajnija odličja sa mlađim selekcijama.

On je Svetislav Pešić, selektor košarkaške reprezentacije Srbije i bivši košarkaš i trener Bosne, s kojom je bio i prvak Evrope. Istaknuti trener ima neraskidive veze sa Bosnom i Hercegovinom i Sarajevom. Tu je Pešić upoznao ljubav svog života, košarkašicu Željezničara Veru Blažević, sa kojom je osnovao i porodicu.

- Najbolje godine života proveo sam u Sarajevu, kako privatno, tako i sportski - rekao je Pešić za MeridianSportBH, dodavši da naš glavni grad ostavio dubok trag u njegovom životu i karijeri:

- Da nisam došao u Sarajevo, moj život bi bio daleko siromašniji. To je vrijeme koje se ne zaboravlja, ne samo u emotivnom smislu. Tu sam formirao porodicu, igrao za jedan veliki klub. Ne samo igrao, već sam i učestvovao u njegovom razvoju kao igrač, a kasnije i kao trener.

Rođen sam u Srbiji, najviše volim da provodim vrijeme u svojoj kući u Pirotu, jer imam osjećaj da je to jedino mjesto koje pripada meni, ali Sarajevo je duboko u meni i dan danas. Znate onu pjesmu, "Sarajevo ljubavi moja...". Taj grad je za mene nešto posebno i uvijek živi u meni - sa mnogo nostalgije u glasu priča Pešić.

Dok govori o životu u glavnom gradu BiH, nekoliko puta ponavlja "Bosna je moj klub". Nažalost, Pešićev klub i nekadašnji evropski prvak suočava se sa mnogo problema.

- Teško je bilo stvoriti Bosnu, a izgleda da je mnogo lakše bilo rasturiti je. Rat, devedesete, sve ono što se tada dešavalo, ali i nakon toga, ostavili su velikog traga. Doveli su do novog sistema života i mnogi klubovi se u svemu tome nisu snašli. To se ne odnosi samo na Bosnu, već i na druge velike klubove sa prostora bivše Jugoslavije, koji su u krizi organizacije i sportskih rezultata.

Neki čak više ni ne postoje. Meni je žao što Bosna nije ono što je nekada bila, ali ukoliko se želi nešto promijeniti, treba sagledati situaciju realno.

Iskreno se nadam da će se i u ovom vremenu u kome sada živimo, pojaviti ljudi od entuzijazma i želje, a ne samo od nostalgije i da će pokušati sve da SD Bosna ožive na neki način. Možda čak da je stvore ponovo u nekom drugom obliku - kaže za MeridianSportBH proslavljeni stručnjak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.