open-navfaktor-logo
search
Najiščekivanije takmičenje
Trnovit put za Zmajeve: Kako se plasirati na Olimpijske igre u Pariz?
Košarka je uvijek jedno od najiščekivanijih takmičenja na Olimpijskim igrama. Tako će biti i sada, pred Olimpijadu, kojoj će naredne godine biti domaćin Pariz.
17.08.2023. u 21:47
get url
text

Proces kvalifikacija je počeo ove sedmice, a u njemu učestvuje i košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine.

Zmajevi su izborili polufinale pretkvalifkacija za OI, a sutra će za plasman u finale igrati protiv Izraela. Pobjednik finalnog pretkvalifikacionog turnira plasirat će se u kvalifikacije, u kojima je tek trnovit put i iz kojih će od 24 učesnice kartu za Pariz čekirati tek četiri reprezentacije!

Na Olimpijadi će nastupiti 288 igrača (24 tima), po 144 u ženskoj i muškoj konkurenciji, odnosno po 12 reprezentacija u obje konkurenciji.

To znači da će se uz domaćina Francusku tražiti još 11 putnika u Pariz. Prvih sedam pozivnica bit će uručeno na Svjetskom prvenstvu koje se od 25. augusta do 10. septembra igra na Filipinima, Japanu i u Indoneziji, a one će biti raspoređene na kontinente. Tako će po dvije karte dobiti Amerika i Evropa, a po jednu Afrika, Azija i Okeanija.

Četiri preostala učesnika bit će određena kroz kvalifikacije. U glavnim kvalifikacijama nastupit će ukupno 24 tima, koji će predstavljati sve kontinente. Odigrat će se četiri turnira sa po šest ekipa, a pobjednik svakog turnira plasirat će se na Olimpijske igre u Pariz.

Sigurno mjesto u kvalifikacijama imat će po jedan tim (ukupno tri) iz Afrike, Amerike i Azije (najbolje plasirani timovi sa ovih kontinenata na Svjetskom prvenstvu koji se nisu direktno kvalifikovali na OI), potom 16 timova najbolje plasiranih na Mundobasketu koji se kroz SP ne plasiraju na OI, po jedan tim pobjednik pretkvalifikacija (ukupno tri) iz Afrike, Amerike i Azije, te dva pobjednika pretkvalifikacija iz Evrope (među kojima može biti i BiH).

Olimpijski turnir igrat će se od 27. jula do 11. augusta 2024. godine, a FIBA još nije odredila termin kvalifikacionih turnira (mora biti završen do 8. jula 2024. godine kada je rok za prijave ekipa na OI).  

Četiri kvalifikaciona turnira za plasman na OI 2020 u Tokijo igrali su se u Kanadi, Hrvatskoj, Srbiji i Litvaniji, a karte za Japan tada su "čekirali" Češka, Njemačka, Italija i Slovenija. Na turnirima su, između ostalih" nastupile i Grčka, Turska, Kanada, Kina, Brazil, Hrvatska, Rusija, Srbija, Litvanija, Poljska..., koje su ostale bez učešće na OI.

Put do Pariza je trnovit, a da li će na njemu ostati Zmajevi saznat ćemo sutra, odnosno u nedjelju, kada su na rasporedu polufinala i finale pretkvalifikacija u Poljskoj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.