open-navfaktor-logo
search
Neponovljivi Kinđe
U Tuzli obilježen rođendan Mirze Delibašića najboljeg sportiste BiH svih vremena
U njegovom rodnom gradu po treći put je organizovan dan Mirze Delibašića na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli kako bi se odala počast najboljem sportisti Bosne i Hercegovine svih vremena, javlja Anadolu Agency (AA).
08.01.2021. u 11:51
get url
text

Mirza Delibašić, koji je u Tuzli dobio nadimak Kinđe, rođen je 9. januara 1954. godine. Ulica gdje je rođen poslije njegove smrti 8. decembra 2001. godine preimenovana je u ulicu Mirze Delibašića.

Upravo 50-ak metara od njegovog rodnog doma Delibašić je počeo svoju sportsku karijeru. Najprije kao teniser Teniskog kluba Slobode gdje postaje 1968. pionirski prvak BiH, a potom i Košarkaškog kluba Sloboda od 1968. do 1972. godine. Svoje najveća sportska dostignuća ostvario je u redovima sarajevske Bosne, potom i slavnog Real Madrida. Kao košarkaš okitio se svim mogućim titulama balkanskog, evropskog, svjetskog i olimpijskog prvaka sa reprezentacijom Jugoslavije, te evropskog klupskog prvaka sa Bosnom.

- Svake godine na naš univerzitet dolaze novi studenti, pa i na naš fakultet sporta. Oni kroz svoj studij imaju sadržaj iz povijesti sporta, imaju sadržaje iz košarke. Međutim kako dolaze mlađe generacije, vrijeme prolazi, smatrali smo za potrebu da ih o nekim velikim stvarima iz tuzlanskog sporta upoznamo dodatno. Procijenili smo da je ovo jedna od najvećih stvari koja se desila u tuzlanskom sportu, a to je, znamo svi mi 2000. godine, da je Mirza Delibašić proglašen najboljim sportašom Bosne Hercegovine svih vremena - kazao je dr. Vlatko Šeparević, dekan Fakulteta za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli.

Iz Slobode su poslije Delibašića do Reala stigli Damir Mulaomerović i Mirza Begić, a popularni Kinđe bio je idol mnogih generacija.

Mara Lakić Brčaninović, slavna košarkašica i srebrna olimpijka, ističe kako je Kinđe bio i njen idol.

- Kada pričamo o Mirzi Delibašiću mislim da prije svega moramo biti svjesni kakav je Mirza Delibašić bio kao čovjek. Možda mnogi ne znaju, mlađe generacije pogotovo, da je Mirza Delibašić bio čovjek koga su svi volili. Znači publika, domaća publika kako ga je volila tako ga je volila i publika na strani. Ja mislim da je to jedini sportista u svijetu koji nije doživio zvižduk od protivničkih navijača - ističe Lakić Brčaninović, srebrna sa Olimpijskih igara u Seulu 1988. godine.

U najtežim vremenima agresije na Bosnu i Hercegovinu Mirza Delibašić nije napustio Sarajevo i svoju raju. Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović ističe da je bio izuzetno vezan za svoj rodni grad.

- U najtežim momentima za državu i za grad u toku rata znao je često da nazove iz Sarajeva koje je bilo u veoma teškoj situaciji, a brinuo je i o Tuzli. Veoma vezan za Tuzlu. Mirza Delibašić je bio veoma dobar čovjek, izrazito dobar čovjek - rekao je Imamović.

Tuzla ima ulicu Mirze Delibašića, a Sarajevo dvoranu. Mirzini drugari iz djetinjstva smatraju kako je u rodnom gradu zaslužio da dobije i bistu te će s tom inicijativom ići prema Gradskom vijeću Tuzla.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.