open-navfaktor-logo
search
Visoke ambicije
ŽKK Čelik s tri pojačanja najavljuje borbu za doigravanje i prvaka BiH
Ženski košarkaški klub Čelik, koji je prošle sezone, s omjerom 10:10, zauzeo peto mjesto te nije igrao play-of za prvaka Bosne i Hercegovine, u novu sezonu ulazi s ambicijama da bude među četiri prvoplasirana tima te da se tako bori i za naslov prvaka BiH, najavila je na današnjoj pres-konferenciji trenerica zeničkog tima Aida Kalušić.
05.10.2023. u 10:51
get url
text

Zeničanke u novu sezonu ulaze gostujućim duelom kod tuzlanskog Jedinstva Dženex (19.00 sati).

Čelik je tokom ljeta angažirao tri nove igračice - povratnice i bh. reprezentativke Saru Heljić i Ajlu Selimović te Sanju Radulović iz banjalučkih Orlova.

- Moram izraziti veliko zadovoljstvo i sreću što su ove tri igračice s nama. Sara i Ajla su naše povratnice, a s njima ćemo imati jedan ogroman kvalitet i širinu na centarskim pozicijama. Naravno, uz naše Almedinu Ahmić i Berinu Mustaficu te ostale mlađe igračice.

Tu nam je i Sanja, koju poznajem iz juniorske reprezentacije. Ona je prethodnu sezonu bila u Orlovima - kazala je Kalušić, koja je istakla da je zadovoljna pripremnim periodom te da je ekipi priključila nekoliko igračica iz pionirske selekcije, koje su prošle sezone osvojile naslov prvaka BiH.

Za nas je to ogromna čast i velika stvar da ove godine imamo takvog igrača i s takvim iskustvom, jer pored njenih košarkaških osobina krase je i ljudske osobine što je jako bitno našu ekipu - kazala je Kalušić.

Dodala je da će Banjalučanka Radulović njenom timu osigurati iskustvo i mirnoću na vanjskim pozicijama, što im je nedostajalo protekle sezone zbog mladosti tima, koji i ove sezone ima prosječno 20 godina te isključivo igračice iz BiH.

- S ove tri igračice možemo i želimo da napravimo iskorak ove godine, ali na samom bi početku možda bilo i preambiciozno da pričamo o nekim velikim stvarima. Za početak želim da budemo među četiri najbolje ekipe, ali, kada dođemo to toga, vjerovatno će nam i ambicije biti veće. Sezona je duga, a za početak želim samo da budemo zdrave.

U igračicama vidim velike ambicije za ovu godinu. Ekipa je jako potentna, ima dosta potencijala, ali znamo koliko moramo raditi i koliko moramo biti konstantni tomom cijele godine i fokusirani - kazala je Kalušić.

Selimović se nakon jedne sezone u španskom klubu Celta Vigo, s kojim je izborila plasman u prvu ligu, odlučila vratiti zbog obaveza na fakultetu, dok je Heljić propustila cijelu proteklu sezonu zbog operacije koljena. U takmičarski ritam vraćat će se u matičnom klubu.

- Prije šest godina otišla sam iz Čelika, kada smo bili viceprvaci. Došla sam da to promijenim, jer ostao je žal za trofejom te da pomognem ekipi, kao i sve igračice - kazala je Heljić, koja je zadnjih sezona igrala u Mađarskoj.

Radulović je podvukla kako ju je pri dolasku u Zenicu iznenadila činjenica da su "sve cure bile jako prijateljski nastrojene".

- Osjećala sam se od prvog treninga kao da sam tu duže vrijeme. Što se tiče sezone i ambicija, kao što ste rekli, osvojila sam duplu krunu s Orlovima tako da se nadam, a nekako je i cilj, da to ostvarim i ove godine. Promijenila sam sredinu, jer je došlo do zasićenja. Izbor je bio Čelik, jer mislim da se ovdje kvalitetno radi. Mislim da je to dobro za moj napredak, a mislim da ću i ja pomoći ekipi da ostvari dobre rezultate - kazala je Radulović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.