open-navfaktor-logo
search
Bitka za Eurobasket
Zmajevi propustili veliku šansu, niko ne zna šta nas čeka u novembru
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je sinoć od Francuske sa 64:74 u meču 2. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2025. godine.
27.02.2024. u 19:55
get url
text

VEZANI TEKST - Doživjeli debakl i od Hrvatske: Kipar se "plasirao" na Eurobasket, šta je potrebno Zmajevima?

Zmajevi su imali veliku podršku sa prepunih tribina dvorane Mejdan u Tuzli, većim dijelom meča su bili "u igri", ali smo zakazali onda kada se rezultat lomio. Posebno se to odnosi na Džanana Musu, lidera bh. tima, koji je "prodao" nekoliko lopti kada nije smio pogriješiti.

Imali su izabranici Adisa Bećiragića veliku priliku da eventualnom pobjedom naprave veliki korak ka Eurobasketu. No, to se nije desilo, ostali smo kratkih rukava, pa ćemo kartu za završnu smotru najboljih reprezentacija Starog kontinenta tražiti u novembru (21. i 24) kada igramo dvomeč sa Hrvatskom.

A pitanje je u kakvom ćemo sastavu biti najesen. Ne dogodi li se svjetsko čudo, NBA igrača ponovo neće biti ni u novembru, a pitanje je šta će biti sa euroligaškim zvijezdama. Naime, klubovi iz najjačeg evropskog takmičenja u ovom prozoru nisu bili obavezni da puste svoje igrače na okupljanje. Isto tako, klubovi su mogli povući svoje igrače iz reprezentacija, kao što je uradio Partizan naredivši svojim reprezentativcima da napuste kampove i dođu u Beograd (LeDay, Caboclo, Smith, Ponitka...).

Nakaradni sistem donio je tako i mnoga iznenađenja u prva dva kola. Tako je aktuelni svejtski prvak Njemačka poražena od Bugarske, Španija je upisala dva poraza (Latvija i Belgije), a Litvanija je izgubila kod Estonije.

VEZANI TEKST - Čuda su moguća: Megasenzacija u kvalifikacijama za Eurobasket

Do novembra je mnogo vremena, pitanje je u kakvim će sastavima nastupiti reprezentacije, a za Zmajeve bi možda bilo najbolje kada bi se igralo bez euroligaških košarkaša. U tom slučaju Bećiragić ne bi mogao računati na Musu, ali bi Hrvati ostali bez trojice igrača: Mario Hezonja (Real Madrid), Danko Branković (Bayern) i Jaleen Smith (Partizan).

Primjerice, za Francuze su sinoć u Mejdanu nastupila osmorica igrača koji igraju Euroligu: Isaia Cordinier (Milano), Sylvain Francisco (Bayern), Damien Inglis (Valencia), Mathias Lessort (Panathinaikos), Timothe Luwawu-Cabarrot (ASVEL), Matthew Strazel (Monaco), Guerschon Yabusele i Vincent Poirier (Real Madrid).

Kako god, vjerujemo da Zmajevi imaju snage i kvaliteta da ćemo u pretposljednjem mjesecu ove godine u dvomeču protiv Hrvatske (21. novembra gostujemo, a tri dana kasnije smo domaćini) zakoračiti na Eurobasket. 

Iz naše grupe plasman na EP već je osigurao Kipar, kao jedan od domaćina, a za prestala dva mjesta borit ćemo se sa Francuskom i Hrvatskom.   

Raspored kvalifikacija

3. kolo (21. novembar)
Hrvatska - BiH
Kipar - Francuska

4. kolo (24. novembar)
BiH - Hrvatska
Francuska - Kipar

5. kolo (21. februar 2025)
BiH - Kipar
Hrvatska - Francuska

6. kolo (24. februar 2025)
Francuska - BiH
Kipar - Hrvatska

Tabela 

Standings provided by Sofascore
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.