open-navfaktor-logo
search
Pretkvalifikacije za OI
Zmajevi večeras protiv Poljske, Garza optimista, Bećiragić otkrio osnovni cilj
Muška košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras ima drugi nastup na turniru pretkvalifikacija za Olimpijske igre naredne godine u Parizu.
14.08.2023. u 08:48
get url
text

Nakon jučerašnje pobjede protiv Portugala (84:75) naši reprezentativci večeras od 20.30 sati odmjerit će snage sa domaćinom Poljskom, koja je u prvom kolu bila bolja od Mađarske (83:81).

Zmajevi bi eventualnom pobjedom napravili novi korak ka plasmanu u polufinale turnira, iako u pojedinim varijantama ni trijumf ne garantuje siguran prolaz dalje, odnosno osvajanje jednog od prva dva mjesta u našoj grupi (ukoliko svi savladaju Portugal i ostvare po jednu pobjedu u međusobnim duelima).

- Zadovoljni smo pobjedom i rezultatom ove vrste turnira Nadamo se da će biti bolje u duelu protiv Poljske. Ovo je dug turnir gdje ćemo poslije imati i utakmicu sa Mađarskom. Nama je osnovni cilj da budemo među prve dvije ekipe kako bi sebi produžili mogućnost da osvojimo turnir - rekao je sinoć selektor Adis Bećiragić.

O utakmici protiv Poljske govorio je i Luka Garza, debitant u dresu BiH.

- Uzbuđeni smo zbog utakmice sa Poljskom. Sjajan su tim. S obzirom da igramo u Poljskoj, imaju prednost zbog navijača, ali ovo su utakmice koje grade tim. Kada igraš protiv teških okolnosti i pronađeš način za pobjedu. To je ono što ćemo pokušati uraditi, baš kao i protiv Mađarske - kazao je Garza.

Bh. tim će treći meč na turnir u poljskim Gliwicama igrati 16. augusta protiv Mađarske.

Prve dvije ekipe iz grupe plasirat će se u polufinale, gdje će igrati sa najbolja dva tima iz grupe A (Češka, Izrael, Estonija, Sjeverna Makedonija).

U kvalifikacije za Olimpijske igre ide samo pobjednik turnira.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.