open-navfaktor-logo
search
Bh. atletičar
Amel Tuka nakon EP-a u Istanbulu: Nikada ne bih koristio takav način da dođem do medalje
Amel Tuka, najbolji bh. atletičar, osvojio je četvrto mjesto na Evropskom dvoranskom prvenstvu u Istanbulu u disciplini 800 metara.
06.03.2023. u 21:51
get url
text

Tuka je naglasio kako je zadovoljan svojom trkom, uprkos činjenici da mu takmičenja u dvorani ne odgovaraju, a imao je jednu zamjerku i na jednog od protivnika zbog naguravanja i nesportskog ponašanja.

- Prvi put na Evropskom prvenstvu desilo se da su odobrili da osam ljudi uđe u finale. To je mom mišljenju malo previše. Šest je staza, a osam ljudi. Uvijek je gužvu i jako teško se izboriti za poziciju i istrčati do kraja.

Od starta sam krenuo odlučno i zauzeo sam dobru poziciju. Vidjeli ste kako se utrka odvijala i u samoj utrci ste vidjeli šta je nažalost uradio Belgijanac. Poslije su svi rekli da je trebao biti automatski diskvalifikovan zbog onoga što je uradio. Bilo je to nekorektno i nesportsko ponašanje, prolaženje onako na silu. Tako je, kako je i on je završio kao treći.

Svima sam čestitao od srca, jer to su momci koji vrijedno treniraju kao svi mi i koji se bore za što veću poziciju. Ali, treba uvijek imati taj sportski duh i fer i korektno koračati do cilja. Nikada ne bih koristio takav način da dođem do medalje, pa makar i ostao bez nje, ali bih na stazi uvijek bio dostojanstven - rekao je Tuka.

Zahvalio je navijačima, poručivši kako je zadovoljan zimskom i da se okreće ljetnoj sezoni.

- Želim da zahvalim svim navijačima, mojim Bosancima i Hercegovcima koji su bili uz mene i pratili utrke. Mene i mojih kolega također. Drago mi je da sam predstavio svoju zemlju na ovom nivou i došao do finala - naglasio je Tuka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.