open-navfaktor-logo
search
Tvrdi da nije kriv
Bizarna karijera UFC borca: Ukrajinac izmislio šest pobjeda, prikrio pet poraza
Askar Mozharov, 27-godišnji ukrajinski borac poluteške kategorije poražen je od Alonza Menifielda prekidom u prvoj rundi.
07.06.2022. u 11:14
get url
text

Ta borba bila je dio UFC eventa gdje su se u glavnoj borbi večeri borili Rozenstruik i Volkov. 

Iz Sherdoga su javili kako su došlo do nekih nelogičnosti što se tiče njegovog rezimea koji je tada brojao 25 pobjeda i 7 poraza. Nakon pomnog istraživanja stigli su do zaključka kako bi njegov rezime zapravo trebao biti 21-12, što znači da je UFC-ov borac imao upisano četiri pobjede više i pet poraza manje nego što zapravo ima. No to nije bio kraj, kasnije tog dana, samo dva dana prije njegove borbe, njegov rezime je doveden na konačnih 19-12. Kako istražitelji kažu, njemu su se pobjede pisale na eventima na kojima se uopće nije niti takmičio, a uspio je nekako i izbrisati pet od ukupno 12 poraza koje je doživio tokom borilačke karijere.

- Iz tima The Fight Finder locirani su neki eventi na kojima se on navodno borio, ali zapravo nije. Na nekim eventima pomicani su datumi, ali sada imamo jasniju sliku svega. Ovako nešto još nikada nisam vidio na ovako visokom nivou takmičenja. Vidio sam prevare, namještaljke i svakakve gluposti, ali da netko izmisli šest pobjeda i izbriše pet poraza je stvarno nevjerovatno - rekao je Jay Petty iz Sherdoga.

Cijelu bizarnu situaciju prokomentarisao je na UFC Vegas 56 konferenciji medije i sam Mozharov koji tvrdi kako to nije njegova krivica.

- Od svoje 18. godine proveo sam jako puno vremena u profesionalnim borbama i borio sam se sa svima. Ja ne gradim svoj rezime, ali mnoge borbe koje sam imao bile su u Kini. Njihove organizacije te borbe kasnije ne ubrojavaju nigdje, tako da sam se morao stvarno potruditi da se uvjerim da su mi te borbe stvarno upisali u moj rezime. Ovo je situacija gdje meni niko nije ništa rekao o tome u posljednjih 7-8 godina. Niti glasa od nikoga. A sada kada sam potpisao za najveću promociju, UFC, izgleda da se neko od admina pokušava dokazati. Ovo je sve malo čudno, je li tako - rekao je Ukrajinac.

Izjavio je i kako je zapravo došlo do brisanja njegovih poraza. Naime on je u dva navrata mijenjao svoje ime i prezime i tako dobivao priliku počinjati karijeru ispočetka.

- Na stranu sada to sve, bilo je nekih situacija kada sam tek započinjao svoju karijeru. Nisam se uopće niti borio profesionalno, to su bile neke polu-profesionalne borbe. Nisam niti znao da će mi biti ubrojene u moj borilački rezime. To je bio pod mojim prijašnjim imenom. Kada sam imao očuha, promijenio sam svoje ime. Nakon toga sam promijenio i prezime. Tako da je zbog svega toga došlo do zabune, ali ja sam se samo fokusirao na svoju karijeru, ne na svoj rezime. Rezime mi ne znači puno - zaključio je ukrajinski borac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.