open-navfaktor-logo
search
Pet disciplina
BRIDGE sportske igre okupljaju mlade iz cijele Bosne i Hercegovine na lokacijama Via Dinarice
U prethodnih nekoliko dana, kao dio projekta Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, održane su BRIDGE sportske igre za mlade u pet disciplina na pet lokacija duž Via Dinarica staza u Bosni i Hercegovini.
25.07.2023. u 14:46
get url
text

U sklopu projekta BRIDGE, koji potiče međukulturalni dijalog i interakciju među mladima iz različitih sredina oko prirode, nauke, turizma i zaštite okoliša, u saradnji sa Sportskim igrama mladih Bosne i Hercegovine, ove godine su prvi put održane BRIDGE sportske igre kroz aktivnosti planinarenja, izviđačke sekcije, biciklizma, igre između dvije vatre i trčanja.

Okosnica BRIDGE projekta su turističke staze Via Dinarice unutar Bosne i Hercegovine, kako bi mladi zajedno iskusili prirodne, kulturne i rekreativne mogućosti koje nudi ovaj poznati turistički brend. Tako su mladi imali priliku posjetiti Boračko jezero, Nacionalni park Una, Sportsko-rekreativni centar Ajdinovići, Eko kamp Ušće u Trebinju i Kupres. 

Dječaci i djevojčice iz Prijedora, Bosanskog Petrovca, Mrkonjić Grada, Bihaća, Cazina, Tomislavgrada, Prozor-Rame, Posušja, Viteza, Jajca, Bugojna, Novog Travnika, Jablanice, Konjica, Mostara, Pala, Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Rudog, Sokoca, Sarajeva, Teslića, Olova, Živinica, Banovića, Trebinja, Stoca, Kalinovika, Gacka, Ravnog i Čapljine uživali su u šetnjama, druženju, takmičenju i kupanju. Jednodnevni izleti na prethodno navedenim lokacijama bili su prilika da se djeca upoznaju sa prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine, te da se i međusobno upoznaju se i dan provedu u takmičenju i druženju sa vršnjacima i vršnjakinjama iz drugih gradova. Rezultati sportskih takmičenja svakako su bili u drugom planu, a osim pet sportskih aktivnosti, svi učesnici su pokazali svoje sposobnosti u jednom od najnovijih sportova – Teqvolleyu.

Osnovni značaj organizacije BRIDGE sportskih igara ogleda se u činjenici da su neki učesnici prvi put posjetili mjesta na kojima su održane aktivnosti.

BRIDGE sportske igre organizuju se u sklopu projekta "Izgradnja odnosa za međukulturalni dijalog u Bosni i Hercegovini" (BRIDGE), koji uz finansijsku podršku Italijanske agencije za razvojnu saradnju – AICS i Ambasade Republike Italije u BiH, te u partnerstvu s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Federalnim ministarstvom okoliša i turizma, Ministarstvom trgovine i turizma Republike Srpske, sufinansira i provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija Bosne i Hercegovine

Finalne aktivnosti bit će održane od 26. do 28. jula na Tjentištu, koje će ugostiti 150 najspretnijih i najsretnijih učesnika. Osim takmičarskog dijela djeca će imati priliku uživati u obilasku Nacionalnog parka Sutjeska, druženju, edukativnim radionicama i zabavnom programu, saopćili su organizatori. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.