open-navfaktor-logo
search
Oglasili se
Čelnici Džudo saveza BiH demantovali otpužbe Karima Hebiba
Čelnici Džudo saveza Bosne i Hercegovine demantovali su sve optužbe koje su na njihov račun iznesene na konferenciji za medije koja je održana 2. novembra, a na kojoj su se obratili Karim Hebib, džudo trener i osnivač kluba ON1, te advokat Alen Nakić.
01.12.2023. u 16:30
get url
text

- U prilogu vam dostavljamo dopis - demanti našeg pravnog zastupnika i obraćanje Ognjena Pavlovića, predsjednika Saveza, Branislava Crnogorca, potpredsjednika Saveza i naše reprezentativke Larise Cerić, a u povodu objave press konferencije JKON1 u vašim medijima - pišu u mailu koji je potpisala Arijana Jaha, generalni sekretar Džudo saveza BiH.

Reagovanja Pavlovića, Crnogorca, Cerić i advokata Bilića prenosimo u cijelosti.

- Osjećam potrebu da vam se obratim u vezi konferencije za medije koje je sazvao JK ON1,  a u povodu izrečene presude Džudo savezu BiH (JSBiH) vezane za slučaj mladog sportiste Mustafe Hebiba i njegovog trenera, oca Karima Hebiba.

Naravno u obraćanju vama ne želim da komentarišem izrečenu Sudsku presudu, jer poznato je da se sudske presude ne komentarišu nego izvršavaju. U vezi Presude izrečene JSBiH želio bih da kažem da je JSBiH postupio po sudskoj presudi i ispoštovao sve klauzule koje su predviđene istom.

Na početku bih se osvrnuo i na konferenciju za medije koju je sazvao Džudo klub ON1. Oštećeni, otac i trener Karim Hebib izrekao je kompletnu neistinu kada je rekao da je disciplinska mjera JSBiH spriječila mladog sportistu predmetnog kluba Mustafu Hebiba da u vrijeme izrečene uvjetne disciplinske mjere koju mu je izrekao JSBiH nije mogao da nastupa na takmičenjima, pripremama i sl. Ovo je toliko tendenciozno da nemam riječi. Svi znamo šta znači uvjetna disciplinska mjera. U periodu izrečene uvjetne disciplinske mjere ne smije se ponoviti neki incident, jer u slučaju ponovljenog incidenta tek tada bi ista bila aktivna. Dakle, mladi takmičar ON1 se u periodu uvjetne disciplinske mjere takmičio, pripremao se u onoj mjeri u kojoj je želio.

Sjećam se da smo prošle godine priveligovali perspektivne sportiste ovoga kluba i uputili i poslali ih na Kamp u Švicarsku. Brojni su primjeri naše dobre volje i saradnje sa članovima ovog kluba. Zašto oni imaju potrebu da sve drugačije prikazuju to je sada do njih. U svakom slučaju naše je da hrabrimo naše klubove pomažemo im u skladu sa mogućnostima, a koliko će oni biti zahvalni to je do njih. Koliko će isti poštovati Savez i čelnike Saveza to je ponovo do njih, ali laži i insuinacije na naše članove nećemo dozvoliti. Jednako tako nećemo dozvoliti da nas se ucjenjuje presudom i da se fabriciraju i izmišljaju neki naši propusti.

Jedino što bi ovdje komentarisao to je Disciplinska mjera JSBiH izrečena članovima JKON1. Na jednom od zvaničnih Prvenstava BiH održanom za mlađe uzrasne kategorije u Bihaću, disciplinsku prijavu protiv mladog člana ON1 i njegovog trenera podnio je JSRS i jedna od njihovih članica. Prijava se odnosila na nesportsko ponašanje gestikulacije u svijetu poznata kao troat slash "prijetnja rezanje grkljana" koju je mladi judoka izveo prigodom proslave pobjede. Sve je zabilježeno na brojnim video snimcima. Stajalište da se uistinu radi o nesportskom ponašanju na upit JSBiH potvrdno su odgovorili OKBiH i EJU.

Brojni su primjeri izrečenih disciplinskih kazni košarkašima i fudbalerima koji su na sportskim terenima izvodili ovu nesportsku gestikulaciju.

Ono što je nama ostalo nejasno kada je predmetna presuda u pitanju jeste da naša disciplinska mjera troat slash prijetnja "rezanja grkljana" nije sankcionisana od strane suda. Mi to prihvatamo, ali kakvu poruku šaljemo mladim sportistima ubuduće?!

Da li će sada nakon ove presude u BiH sportisti moći proslavljati pobjede izvodeći gestikulaciju troat slash?!

U Evropi i svijetu je to zabranjeno, bar kad su u pitanju olimpijski sportovi. Evo, neka to bude pitanje i za vas dragi novinari da se i vi malo pozabavite sa ovim delikatnim pitanjem i naravno da li je ova gestikulacija u duhu olimpizma?!

Rado bi mi u JSBiH čuli i vaše mišljenje. Da se pogrešno ne shvatimo ne pozivamo mi vas da vi arbitrirate u vezi naše disciplinske mjere, nego generalno koliko je ona u skladu sa univerzalnim sportskim vrijednostima i koliko je kao što smo već pitali u duhu olimpizma - napisao je Ognjen Pavlović, predsjednik JSBiH.

Prenosimo i demantij koji je uputila Larisa Cerić.

- Iskreno, ja sam preko 25 godina u džudo sportu. Mislim, ja imam 32 godine i cijeli život od kako znam za sebe ja sam na strunjači i nikada niko sa mnom nije imao neugodnu situaciju. Ja nisam nikada ni sa kim iz džudo sporta i svih klubova. Gdje god dođem, u bilo koju salu, bilo gdje u Bosni i Hercegovini, uvijek sam dobrodošla. Ljudi me vole, poštuju i cijene zbog mene kao osobe, zbog mojih rezultata. Jednostavno i ja sam imala neku neugodnu situaciju, gdje hajmo reći, taj maloljetni sportista sa svog profila i gdje njegov otac vjerovatno pretpostavljam sa oficijelnog profila tog kluba proziva mene.

Ja zaista ne znam, na osnovu čega. To je na osnovu fizičkog izgleda, na osnovu... čak su i na nekoj emisiji, jednom na nekom radiju govorili, kao da u fazonu da mi lažiramo te rezultate. Sigurno, ja nikada neću dozvoliti da neko utječe na mene. Ja znam ko sam, znam šta sam i jednostavno to mislim da je to u suštini ta neka njihova nemoć. Imaju potrebu, jednostavno i mene da napadnu tu, da bi možda poljulali tu moju neku psihološku pripremu, jer većinom to se uvijek dešava prije nekih mojih velikih takmičenja. To je taj neki njihov napad, ali, evo, zaista ne obazirem se previše na to.

Žao mi je što je to tako. Ja sam vrlo, vrlo, dostupna za sve sportiste u Bosni i Hercegovini. Pogotovo za džudo sportiste i kome ne mogu pomoći, sigurno mu neću ni odmoći. Tako da ja ću raditi i dalje ono što najbolje znam, a to je džudo.

Imam 32 godine. Kvalifikovana sam na Olimpijske igre, tako da mislim da jednostavno, ja trebam da budem uzor tim sportistima i da ti isti sportisti trebaju da u meni vide uzora, a ne neki problem ili uzrok nekih njihovih životnih neuspjeha. Tako da, evo, moja vrata su uvijek otvorena za sve sportiste. Ne dam da me bilo ko poljulja i ja se nadam da ću sve te njihove neke pokušaje napada na mene, na JSBiH, jer ja Vam kažem JSBiH doživljavam kao svoju kuću, ljude iz JS kao svoju porodicu, tako da ja se nadam da ću na sve te uvrede, sve te laži koje su iznesene da odgovorim na najbolji način, a to je sa svojim rezultatima - napisala je Larisa Cerić, džudo reprezentativka BiH.

U dopisu koji je stigao iz JSBiH oglasio se i Branimir Crnogorac.

- Uvaženi urednici, novinari... Obraćam vam se u vezi nedavno održane konferencije za medije sazvane od strane Judo Kluba ON1 (Sudska presuda izrečena JSBiH).
Kada govorim o predmetnoj sudskoj presudi izrečenoj JSBiH, želio bih da naglasim da su oni koji su sazvali konferenciju za medije nastojali da prikažu da je moja malenkost obuhvaćena presudom. Dakle,  u ovom segmentu novinari su izmanipulirani, tako da su pogrešno zaključili da se presudom tretira i moja malenkost. Međutim, oni koji su pročitali presudu shvatili su da presudom niti u jednom segmentu nisam obuhvaćen. 

Gospoda koje je sazvala konferenciju za medije, ničim izazvana, obrušila se na mene i tom prilikom izrekla brojne insinuacije, klevete i notorne laži, kao što je: "Crnogorcu je utvrđena diskriminacija prema sportistima..."

Dakle,  još jednom odgovorno tvrdim, a na vama je da iščitate presudu i da se uvjerite da Branislav Crnogorac nije obuhvaćen sudskom presudom, niti mi je predmetnom presudom mogla biti utvrđena diskriminacija. Sudska presuda o kojoj govorimo odnosi se isključivo na JSBiH. Sve ostalo je čista manipulacija i tendenciozna laž.

Prijavu protiv članova JKON1 podnio je JSRS i jedna od njihovih članica. Lično, nisam bio nazočan na državnom takmičenju, gdje je prilikom proslave mladi takmičar ON1 izveo spornu gestikulaciju. Nakon toga sam imao priliku u više navrata vidjeti ovu gestikulaciju, koju je Disciplinska komisija JSBiH okarakterisala nesportskom i izrekla disciplinske mjere članovima predmetnog kluba, sportisti i treneru.

Od prvog dana, tužba je usmjerena eksplicite na JSBiH i presudom se tretira samo JSBiH. JS BiH je odgovorna krovna džudo kuća i prema tome ispoštovao je sve naloge iz presude.

Ne znam koji poriv navodi dotičnog na ove neistine. Jedan sam od rezonantnih u OKBiH, da član JKON1 Mustafa Hebib dobije stipendiju kao perspektivni sportista i jednako tako učestvujemo sa našim klubom i pomažemo u skladu sa mogućnostima pojedine međunarodne nastupe ovog mladog sportiste Mustafe pa i samog trenera Karima.

U mom dugom trenerskom iskustvu pamtim i da sam bio trener Karim Hebibu i tada nije imao primjedbi.

Istakao bih i izvršnu presudu Općinskog suda u Sarajevu, u kojoj je Karim Hebib odgovoran i kažnjen za narušavanje javnog reda i mira nepristojnim i drskim ponašanjem i verbalnim uvredama upućenim ka meni. Ipak, ja nisam sazvao konferenciju za štampu, jer nisam želio iznositi "prljavi veš".

Također sam bio prinuđen, da na jednom od državnog prvenstva koje je održano u Vitezu, policijskim službenicima prijavim verbalni, bezmalo fizički napad, jednog od roditelja JKON1. Još očekujem epilog ovoga slučaja.

Naravno da zbog svega navedenog osjećam veliku nesigurnost i pritisak od strane pojedinih članova JKON1. Putem ovih insinuacija, laži, manipulacija vješto se ide ka "iscrtavanju mete na čelo". Samim tim su učestale prijetnje na društvenim mrežama ove primitivne propagande koja nailazi na plodno tlo kod sugestivnih i neupućenih osoba. Ovim ja ne komentarišem izrečenu presudu JSBiH. Svi moji komentari se odnose isključivo na insinuacije, klevete i laži izrečene na moje ime.

Ovih dana nakon održane konferencije za štampu istakli su bilborde, koje su postavili diljem Sarajeva, na kojima je objavljena presuda.

Na bilbordu stoji slika, koja po mom mišljenju u potpunosti asocira na moju malenkost. Uistinu, po svemu moja malenkost, ali lik zamagljen. Preko nje je pečat Guilty - kriv je.

Lično želimo, mladom sportisti Mustafi sve najbolje, puno uspjeha u narednim takmičenjima. Kao što sam gore naveo, shodno mogućnostima i pomažemo razvojni put ovog  perspektivnog sportiste.

Prepoznao sam od samog početka projekat, kojim se po mom mišljenju pokušava da putem incidenata i produciranjem nemilih događaja, laži i insinuacija, uruši najtrofejniji olimpijski sport u BiH, kao i da se moja malenkost diskreditira i ponizi.

Da li je konačni cilj onoga koji to čini da se domogne neke od čelnih funkcija JSBiH?!

Biti jedan od čelnika u savezu je veoma legitimna ambicija, ali se ona ne postiže incidentima, diskreditiranjem, omaložavanjem članstva, manipulacijom i neistinama.
Oduvijek sam pretpostavljao da dotični ima problem i sa mojom etničko/nacionalnom pripadnošću. Evo, nije izdržao i kako sam naprijed naveo i sada i javno lamenitra sa istim.

Pokušava me prikazati kao nekog skorojevića u sportu i da sam nezasluženo priskrbio sebi neke funkcije. U prijeratnom periodu u svom radnom iskustvu pamtim i da sam obnašao funkciju generalnog sekretara SOFKBiH. Svjetla obraza ističem da sam poslijednjih osam godina obnašao časnu funkciju savjetnika ministra Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova. Bio sam profesionalni delegat u Skupštini KS i Doma naroda Parlamenta FBiH.

Obnašao sam funkcije predsjednika selektorske komisije u JSJ, trenera i selektora juniorske reprezentacije JSJ. Prvu evropsku medalju kao selektor i trener juniorske reprezentacije JSJ osvojio sam davne 1978. godine sa mojim sportistima. Tada je moj nekorektni oponent bio jednogodišnjak.

Bole njega i moja stručna zvanja , majstor džudo sporta crni pojas 9. DAN (Kudan), Internacionalni džudo sudija "A" kategorije, Masters coach, međunarodne nagrade...

Što se tiče brige o mladim sportistima tu mu također mogu biti istinski uzor, njegova briga o istim je samo deklarativna. Sve je ovo samo pusti sitnospstvenički interes. Neću da licitiram o broju mladih sportista koji su ga napustili zbog njegove "brige" o njima, ali je zasigurno stanoviti broj.

Uprkos činjenici da uz moj lik i djelo niko i nikada nije spomenuo nikakva nedjela evo i to je rečeno. Ljubomora nekada preseže razinu karcinoma. Naravno, za moja djela u sportu brojne su nagrade i neću ih ovdje posebno isticati. Neću se pozivati čak ni na one najznačajnije, ali evo... Nositelj sam grupne Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, Državna nagrada za sport, Plaketa Grada Sarajeva...

Uvažena gospodo,  svima je znano da je moj plan oduvijek bio usmjeren i posvećen stalnom napretku džudo sporta, džudo sporista i naših džudo aktivista. Pretpostavljam da se ovo neće svidjeti mojim oponentima, ali sa sigurnošću mogu ustvrditi da od ukupnog broja aktivnih klubova, više od 90 posto njih podržava moj rad.

Mnogobrojni su primjeri koji svjedoče ove moje navode. Poznato je da je jedna od mojih glavnih misija upravo pomoć u razvoju i napretku klubova i naših judoka.
Džudo sport u BiH je uspostavio takav sistem koji je garant kontinuiranih takmičarskih međunarodnih uspjeha. Organizacije velikih međunarodnih takmičenja, edukacije i stručnog osposobljavanja članstva, kao i permanentnog razvoja džudo sporta. Upravo suprotno od onoga kako to žele prikazati oni koji nama zavide.
Džudo sport u BiH je svjetao primjer u svijetu kako se sa malim, gotovo minornim budžetom, ali sa velikim srcem i beskrajnim entuzijazmom mogu postići veliki uspjesi.

Mnogobrojne su dezinformacije u medijima koji su prenijeli izjave sa predmetne konferencije. Gospodin Hebib Karim kaže da imamo malo evropskih medalja.

Stoga ću ovdje navesti medalje sportista sa kojima neposredno radim kao trener. Moje dugo trenersko putovanje ostavilo je dubok trag na vrhunsko sportsko stvaralaštvo u BiH. Samo u poslijeratnom periodu sa mojim klubskim sportistima koji nastupaju za reprezentaciju BiH, osvojili samo 35 evropskih medalja, šest svjetskih, dvije olimpijske medalje za mlade.. Kome je ovo malo, pa samim tim pitanje, kakvih se ja to rezultata trebam bojati? Pa i sam moj oponent je svjestan da bi mu trebala "tri života" da ostvari dio rezultata koje sam do sada postigao kao trener.

U poslijeratnom periodu kao stručni radnik, pedagog - trener po izboru OKBiH, SSBiH i drugih, temeljem rezultata najčešće sam proglašavan najuspješnim trenerom u BiH.

O mojim sportistima je sve već znano. Amel Mekić, Larisa Cerić, Aleksandra Samardžić, Toni Miletić, Anđela Samardžić, Braća Lukač, Braća Miladin, Braća i sestra Mulalić, nositelji su evropskih, svjetskih i olimpijskih medalja za mlade.

Rezulata je jako puno. Stoga ću navesti samo one postignute u poslednje dvije godine. Za period 2022 / 2023 Anđela Samardžić, Toni Miletić i Larisa Cerić su bronzani sa Mediteranskih igara održanih u Alžiru.

Evropa Open 2023 kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre u konkurenciji 30 zemalja džudo tim BiH osvojio je 1. mjesto.

Trenutno dvije olimpijske norme imaju Larisa Cerić i Aleksandra Samardžić.

Kao organizatori velikih međunarodnih takmičenja 2022. - 2023. godine  JSBiH sa svojim tehničkim organizatorima je organizirao dva Evropa Open, četiri Evropa kupa, Svjetsko prvenstvo U18, Evropsko prvenstvo za seniore U23. Temeljem ovih međunarodnih takmičenja našu državu je za period 2022/2023 posjetilo oko 250 zemalja.

Evropska Džudo unija (EJU) je za 2022. godinu JSBiH dodijelila nagradu "The best of the best" za najbolju tehničku organizaciju u konkurenciji svih evropskih takmičenja u 2022. godini.

Na Svjetskom prvenstvu U18 u Sarajevu 2022. godine, nastupilo je oko 65 zemalja i ova tehnička organizacija je od strane Svjetske džudo federacije proglašena jednom od najboljih tehničkih organizacija ikada. Jedna smo od najvrijednijih džudo članica EJU i IJF gdje uživamo veliki ugled.

Naravno,  sve su ovo projekti čiji sam jedan od idejnih tvoraca, ali svakako ništa ne bi mogli bez naših osnovnih sportskih organizacija - klubova, bez mojih vrijednih saradnika kojima se ovom prilikom duboko zahvaljujem.

Dakle, to su u najkraćem smislu projekti - planovi sa kojima se bavim sa saradnicima i kojima sam cijeli život posvetio. Opstruiranje i uništenje je svojstveno onima koji će vam oprostiti sve osim uspjeha, što je po mom mišljenju stvarni povod pokušaja diskreditacije moje ličnosti.

U mom habitusu je cjeloživotna posvećenost džudo sportu,  a satisfakcija  su mi rezultati koje smo ostvarili i koji nas  sa ponosom ističem postavljaju na pijedestal najtrofejnijeg olimpijskog sporta u BiH.

Još jednom bih istakao da su ovo projekti kojima se bavim i koje realiziram sa mojim briljantnim timom. Ljubomoru, opstruiranje, ostavljam onima kojima je to imanentno i koji svojim neutemeljenim izjavama tendenciozno žele nanijeti štetu i narušiti kredibilitet meni i mojim saradnicima.

Džudo sport BiH, uživa u našoj domovini, Evropi i svijetu veliki ugled i naravno nećemo dozvoliti nikome da zbog sitnosopstveničkog interesa narušava teškom mukom stečeni ugled. Jednako tako neću dozvoliti i da moj  kredibilitet i 55 godina plodnog rada u sportu neko omalovažava i lažima dovodi u pitanje - napisao je potpredsjednik JSBiH Branislav Crnogorac.

U nastavku pročitajte i obraćanje advokata Senada Bilića, koje prenosimo u formi u kakvoj je dostavljena na našu adresu.

{$galerijaFotografija}

 

bilic-senad3.jpg
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.