open-navfaktor-logo
search
Govorio za Fenu
Crnogorac: Kada je u pitanju tehnička organizacija Džudo savez BiH je u vrhu svijeta
Najbolji bosanskohercegovački džudisti ostvarili su odlične rezultate na Evropskom džudo kupu za seniore koji je prije dva dana okončan u Sarajevu, a Džudo savez BiH još jedanput je pokazao da je sposoban organizovati najveća svjetska takmičenja u ovom sportu.
10.05.2022. u 14:34
get url
text

Na dvodnevnom takmičenju ponovo se istaknula perjanica bh. sporta i višestruka najbolja sportašica BiH Larisa Cerić, koja se okitila zlatnom medaljom u kategoriji više od 78 kilograma, zlatnu medalju je osvojila i taletovana Anđela Samardžić u kategoriji do 57 kilograma, dok je srebro u kategoriji do 90 kilograma odnio Toni Miletić.

Miletić je u finalu poražen od Belgijanca Karela Fouberta, a njegovom porazu značajno je doprinijela posjekotina na usni, koju je zadobio u polufinalu. Miletić je još jedanput pokazao da je pred njim blistava džudo karijera.

VEZANI TEKST - Cerić zlatna, Miletić srebreni: BiH Evropski džudo kup završila s tri medalje

Selektor bh. džudista i čelnik Džudo saveza BiH Branislav Crnogorac može biti zadovoljan organizacijom još jednog velikog takmičenja kojim je krovna kuća bh. džuda ponovo pokazala svoje organizacijske sposobnosti i opravdala povjerenje Evropske džudo unije (EJU).

Crnogorac je u izjavi za Fenu naglasio da Džudo savez BiH spada u sami vrh Evrope i svijeta kada je u pitanju tehnička organizacija takmičenja. Kako je kazao, Džudo savez BiH i ovoga puta je dobio visoke ocjene Evropske džudo unije (EJU) za organizaciju ovog takmičenja, a do kraja ove godine bh. savez očekuje organizacija čak tri takmičenja.

- U ovoj godini smo organizovali Evropa Open, takmičenje koje se boduje za svjetsku ranking listu i olimpijske igre, organizaovali smo Evropa kup za seniore, predstoji Evropa kup za juniore, krajem augusta ćemo imati Svjetsko U-18 prvenstvo, a u novembru Evropsko U-23 prvenstvo. Dakle organizujemo u jednoj godini pet velikih takmičenja i takav poduhvat ne bio bio lagan ni za mnogo veće nacije – rekao je Crnogorac.

U ukupnom poretku, prema broju osvojenih medalja, Bosna i Hercegovina je završila takmičenje na trećem mjestu, s dva zlata i jednim srebrom. Najuspješnija je bila Mađarska (tri zlata, jedno srebro, jedna bronza), dok je Belgija s dva zlata, jednim srebrom i jednom bronzom bila druga najuspješnija nacija na Evropskom džudo kupu za seniore Sarajevo 2022.

Crnogorac je zadovoljan uspjesima bh. takmičara, a pogotovo činjenicom da su se nakon dužeg perioda, u kojem je koronavirus ograničavao sportiste u treninzima i nastupim, bh. džudisti počeli vraćati na puteve uspjeha.

- Džudo je zaista imao probleme u toku koronavirusa i tek se sada oporavljamo. Samo Larisa Cerić je imala dva puta teži oblik tog virusa zbog kojeg nije uspjela ostvariti željeni rezultat na Olimpijskim igrama. Rezultati na Evropa kupu su vijesnik povratka džudoa na prijašnji nivo i da će naši takmičari ponovo osvajati medalje. Drago mi je što su uz Larisu stasali Toni Miletić i Anđela Samardžić. Opet se nazire jak nacionalni tim BiH – objasnio je Crnogorac.

Bh. džudiste krajem juna očekuje nastup na Mediteranskim igrama, Anđela Samardžić će pokušati donijeti novo odličje s Evropskog U-23 prvenstva u Sarajevu, a sve ostale bh. reprezentativce očekuje niz nastupa za koje se već pripremaju.

- Evropa kup mi daje za pravo da budem optimista jer sam vidio da se našim sportistima vratio osjećaj za takmičenja i uvjeren sam da će džudo zadržati epitet najtrofejnijeg bh. olimpijskog sporta – zaključio je Crnogorac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.