open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara BiH
Državna nagrada za sport dodijeljena Elvedini Muzaferiji
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, jednoglasno je donijelo Odluku o dodjeli Državne nagrade za sport Bosne i Hercegovine 2023. godine.
12.12.2023. u 14:38
get url
text

Ta nagrada u vrijednosti 10.000 KM dodijeljena je skijašici Elvedini Muzaferiji, kao najveće priznanje BiH zа izuzetan doprinos razvoju sporta i afirmaciji BiH.

VEZANI TEKST - Elvedini Muzaferija državna nagrada za izuzetan doprinos razvoju sporta i afirmaciju BiH
 

Među sportskim uspjesima Muzaferije su drugo mjesto u disciplini spust - Crans Montana (Švicarska) u utrci FIS Europa Kupa, čime je 18. februara 2023. godine osvojila prvo odličje za BiH na međunarodnom skijaškom takmičenju, te ispunjena A olimpijska norma za nastup na Zimskim olimpijskim igrama "Milano - Cortina 2026".

Elvedina Muzaferija je državna prvakinja u svim uzrasnim kategorijama, s najboljim ostvarenim internacionalnim rezultatima i prva skijašica u historiji BiH koja je osvojila bodove u Svjetskom kupu.

Novčane nagrade zaslužnim i vrhunskim sportistima

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o visini jednokratne novčane nagrade za zaslužnog sportista Bosne i Hercegovine i vrhunskog sportiste međunarodnog razreda za 2023. godinu, koju je predložilo Ministarstvo civilnih poslova.

Novčana nagrada zaslužnim sportistima BiH u 2023. godini utvrđena je u jednokratnom iznosu od 1.700 do 3.150 KM za 11 sportista i sportiskinja koji su ispunili uvjete za odlazak u penziju.

Jednokratna novčana nagrada za vrhunske sportiste međunarodnog razreda dodjeljuje se za ispunjenu "A" normu ili ostvaren plasman za sudjelovanje na Olimpijskim igrama/Paraolimpijskim igrama/Specijalnoj olimpijadi/svjetskom prvenstvu.

Ova nagrada u 2023. godini dodijeljena je za 33 vrhunskih sportista u BiH, a visina je utvrđena na temelju postignutih rezultata na takmičenjima i kreće se od 2.000 do 2.300 KM, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.