open-navfaktor-logo
search
Viceprvak Evrope
Ermin Jusufović: Trebamo biti ponosni, naše osvojeno srebro je ipak "zlatno"
Naglašava da je svaka njihova medalja potvrda da se za Bosnu i Hercegovinu isplati boriti
23.07.2019. u 10:26
get url
text

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci proteklog vikenda osvojila je srebrenu medalju na Evropskom prvenstvu koje je održano u Mađarskoj. 

Zlatni ljiljani su u dramatičnom finalu poraženi od Rusije sa 2:3, a reprezentativac Ermin Jusufović u razgovoru za Fenu ispričao je iskustva s prvenstva.

- Bilo je ovo za nas specifično Evropsko prvenstvo s mnogo netipičnih okolnosti za nas. Prije svega, nakon dugo vremena išli smo da osvojimo, a ne odbranimo titulu. Zatim novi sistem takmičenja koji je donio veći broj utakmica u kraćem vremenu. Smatram da je ovo prvenstvo bilo veoma zahtjevno i fizički i mentalno. Rekao bih da smo bili na korak do toga da kažemo da je bilo najteže do sada i da smo ga osvojili - kaže Jusufović.

Samo jedan mali korak dijelio ih je od zlata, a kada se uzme u obzir činjenica u kakvim uslovima bosanskohercegovački reprezentativci u sjedećoj odbojci rade i bore se, Jusufović navodi da je njihovo osvojeno srebro ipak zlatno.

- Okolnosti i ambijent u kojima mi radimo i treniramo su daleko od evropskog. Sistemska podrška države izostaje izuzev pokazivanja dobre volje od Kantona Sarajevo i Vlade FBiH. Zato smatram da je itekako sjajno i "zlatno" ovo srebro i da svakako trebamo biti ponosni - rekao je Jusufović.  

Ističe kako su ljubav prema sjedećoj odbojci i početnički entuzijazam "koji ne popušta ni nakon toliko godina", najjači energetski stimulans koji čini da sve bude lakše.

- Sjedeću odbojku ne živimo samo mi. Naše porodice su također dio ove priče i uveliko nam svojom podrškom olakšavaju. Moram napomenuti i da je sportska javnost vjetar u leđa svih ovih godina. Da ne volimo ovaj sport, vjerovatno bi sve ovo davno prestalo. Ljubav je ipak pobijedila i pobjeđuje - naglašava Jusufović.

I prošle godine reprezentativci BiH u sjedećoj odbojci su se sa Svjetskog prvenstva održanog u Holandiji vratili sa srebrenom medaljom. Također, mnogo je prvenstava održanih i prethodnih godina, a još nikada nisu u BiH došli bez medalje. Jusufović kaže da je svaka njihova medalja potvrda da se za BiH isplati boriti.

- Sa svakom novom pobjedom i novom medaljom reakcija nas samih, ali i javnosti potvrđuje da je jako mnogo onih kojima je naša domovina u srcu i koji naš uspjeh doživljavaju kao svoj, što je svakako nama akterima sa sportskog terena najljepše hvala za svaku kap znoja koju prolijemo u pripremnom i takmičarskom periodu - zaključio je Jusufović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.