open-navfaktor-logo
search
Rezime rada OSBiH
Fatić: Bh. odbojkašice nisu otišle na EP zbog političkih razloga, odbojkaši razočarali
Fatić je razočaran rezultatima muške seniorske reprezentacije u koju je uloženo mnogo sredstava
30.12.2019. u 14:50
get url
text

Predstavnici Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine (OSBiH), predsjednik Alija Fatić i generalni sekretar Adnan Talić, osvrnuli su se na reprezentativne aktivnosti koje je krovna kuća bh. odbojke imala u godini na izmaku, te najavili aktivnosti za 2020. godinu koja će najvjerovatnije biti jedna od najsadržajnijih od kada ovaj savez postoji.

Fatić je na početku godišnje konferencije OSBiH podsjetio da je ženska seniorska reprezentacija BiH došla na korak do plasmana na Evropsko prvenstvo, te naglasio da zbog razloga koji su više politički nego sportski taj cilj nije ostvaren.

- Razlog za neuspjeh je nedolazak šest igračica iz Brčkog na odlučujuću utakmicu. Protiv njih je okončan disciplinski postupak i one više nikada neće dobiti poziv u reprezentaciju. Moram istaći da sve te igračice dobijaju plaće iz budžeta Brčko Distrikta, a nisu se odazvale da igraju za državnu reprezentaciju. Ne bi bio problem da su odmah otkazale nastup za državni tim, već su bile tu od početka priprema, potrošile novac uložen u njih, a zatim se nisu odazvale na zadnje dvije utakmice kvalifikacija - objašnjava predsjednik OSBiH. 

Dodaje da je savez nakon ovih dešavanja odmah reagirao i pronašao odbojkašice koje nastupaju van BiH koje će se zasigurno odazvati pozivu u reprezentaciju. Njih će sa selektorske pozicije najvjerovatnije predvoditi Svetlana Ilić. 

Fatić podsjeća da su i bh. seniori u maju igrali Srebrenu Evropsku ligu, dok su u junu i julu omladinske selekcije BiH nastupile na balkanskim prvenstvima, kao i reprezentacija BiH u odbojci na pijesku. Predsjednik OSBiH naglašava da će se ovaj modalitet zadržati i u budućnosti jer čelnici OSBiH vjeruju da su balkanska prvenstva trenutno odgovarajuća jakosna kategorija za mlade bh. odbojkaše.  

Razočaran je rezultatima muške seniorske reprezentacije u koju je uloženo mnogo sredstava. 

- Osigurali smo im najbolje uvjete, dobili su sve što su željeli, ali mnogi su nas razočarali odnosom prema reprezentaciji. Neki igrači se više nikada neće naći na širem spisku reprezentacije, jer bez discipline, rada i reda nema ni uspjeha - rekao je Fatić.  

Odbojkaški savez Bosne i Hercegovine u 2020. godini očekuje veliki broj aktivnosti i takmičenja na kojima će nastupiti brojne bh. selekcije. Ženska seniorska reprezentacija BiH u narednoj godini nastupit će u CEV Srebrenoj ligi, gdje će za suparnike imati Sloveniju i Estoniju, dok bh. juniorke u augustu očekuje nastup na evropskom prvenstvu koje će OSBiH organizovati u Zenici. 

Seniori i seniorske također će nastupiti u kvalifikacijama za evropsko prvenstvo. Fatić očekuje da će se ženska reprezentacija plasirati na EP, dok od seniora iz više razloga to ne očekuje. 

Talić ističe da je Odbojkaški savez BiH u protekloj godini je pozitivno poslovao uprkos neinteresovanju institucija vlasti da pomognu i finansiraju ovaj sport.

- OSBiH je u prošloj godini sa svih nivoa vlasti dobio 13.000 KM. Kada to uporedimo sa savezima zemalja regije to je zaista minoran iznos. Narednu godinu ipak dočekujemo sa većim sredstvima jer se savez uglavnom finansira većinom donacijama privrednika koji su voljni da nam pomognu - rekao je Talić. 

Budžet OSBiH za narednu godinu je oko 1.200.000 KM i sav taj novac će biti utrošen u napredak odbojke i reprezentativna takmičenja svih kategorija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.