open-navfaktor-logo
search
Bjelašnica domaćin
FIS Europa Cup prethodi 40. godišnjici XIV Zimskih olimpijskih igara
Olimpijski centar Bjelašnica 16. i 17. februara 2024. godine bit će domaćin FIS Europa Cupa u alpskom skijanju za muškarce u izazovnoj Super-G disciplini.
19.01.2024. u 15:57
get url
text

Organizacija ovog važnog događaja drugu godinu zaredom je rezultat kontinuiranog ulaganja u razvoj ski-centra i potvrđuje da je Bjelašnica proteklu sezonu ispunila očekivanja i visoke kriterije Međunarodne skijaške federacije (FIS) kada je dobila ocjenu devet od deset. Pripreme za takmičenje su u toku, a ZOI'84 okuplja najbolje stručnjake i resurse kako bi osigurao besprijekorno i nezaboravno iskustvo kako za sportiste, tako i za gledaoce, saopćeno je iz kompanije ZOI'84.

Za takmičenje se do sada prijavilo više od 80 takmičara, iz svijeta, regiona i BiH.

- Bjelašnica, koja je bila u centru pažnje XIV Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine, zadržala je status istaknutog središta zimskih sportova. Naslijeđe Olimpijade postalo je katalizator za izgradnju sportske infrastrukture na Bjelašnici, postavljajući temelje za kontinuiranu sportsku izvrsnost. Posebno mi je drago da smo se prošle godine vratili u FIS Cup, dobili smo sve pohvale. Ove godine Super-G dispiclina i momci koji dolaze su super spremni i smatram da ćemo Bjelašnicu i BiH otvoriti za velike stvari - istakao je direktor KJP ZOI'84 Jasmin Mehić.

OC Bjelašnica, prožeta olimpijskim nasljeđem, pruža savršenu pozadinu elitnim sportistima iz cijelog svijeta da se takmiče u izazovnoj Super-G disciplini. Partneri, uključujući Vladu Kantona Sarajevo, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Općine Trnovo, igraju važnu ulogu u realizaciji ovog događaja.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk napominje da je u protekle tri godine Vlada KS predvidjela i odobrila značajna sredstva za unapređenje ski centra na Bjelašnici i Igmanu, te da su započeti kapitalni projekti koji su u poodmaklim fazama, što su prepoznali ljubitelji zimskih sportova, ali i oni koji planinu vole ljeti.

- Intencija Vlade KS je Bjelašnicu kreirati kao poželjnu turističku destinaciju tokom cijele godine što će se reflektovati na porast dolaska turista na planinu, razvoj hotelijerstva, sportskog, ali i kongresnog turizma, što direktno utiče na privredni razvoj Kantona Sarajevo - istakao je Uk.

Svjesni odgovornosti koju nosi organizacija ovog događaja Ministarstva kulture i sporta pruža nepokolebljivu podršku kako bi zajedno isporučili vrhunsku kvalitetu organizacije FIS Europa Cup koji ne samo da pokazuje snagu sportista već i unapređuje reputaciju Bjelašnice kao destinacija za zimske sportove svjetske klase.

- Nisam vjerovao da ćemo danas razgovarati o FIS Europa Cupu. Drago mi je da na političkoj sceni u Kantonu Sarajevo imamo ljude koji vole i vjeruju u Bjelašnicu i Igman. Svi zajedno vjerujemo da Bjelašnica može biti regionalni centar turizma, razvoja privrede i kulturnih aktivnosti. Investicija u Bjelašnicu jedna je od najznačajnijih u okviru kantonalnih projekata i Vlade Kantona Sarajevo - rekao je Kenan Magoda, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo dalo je potpunu podršku kako finansijsku tako i onu ljudsku, podršku pokrenutu zajedničkom željom da bh. planine zablistaju ljepše nego ikada. Iz godine u godinu bilježe se sve izazovnije sezone što se padavina tiče. Kako bi se OC Bjelašnica i ZOI'84 nosili sa tim problemom, a sve u cilju pružanja što kvalitetnijeg iskustva posjetiteljima i takmičarima - u saradnji sa Ministarstvo privrede KS u protekloj godini nabavljeno je 50 novih topova za osnježenje te je za njih instalirana sva potrebna infrastruktura.

- Uređeno je dodatnih 40 posto skijaških površina što je značajno poboljšalo uslove skijanja. Prošireni su kapaciteti noćnog skijanja i to na tri staze, kao i pokretna traka sa kupolom koja je značajno olakšala prve korake u skijanju našim mališanima. U posljednje dvije i po godine u OC Bjelašnica, Igman uloženo je blizu 33 miliona KM - naglasio je ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović.

Kako odbrojavanje do održavanja FIS Europa Cupa počinje, ZOI'84 poziva sve zaljubljenike u zimske sportove da im se pridruže 16. i 17. februara na Bjelašnici. Ulaz na oba dana održavanja utrke je besplatan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.