open-navfaktor-logo
search
Dogovor organizatora
Hrvatski odbojkaški savez finansijski rasteretio OSBiH
Cjelokupna organizacija dijela turnira u Zenici koštati 591.000 KM i da je veliki dio tih sredstava već osiguran
03.01.2020. u 13:14
get url
text

Odbojkaški savez Bosne i Hercegovine i OS Federacije BiH potpisali su ugovor o regulisanju međusobnih prava i obaveza sa Odbojkaškim savezom Hrvatske, s kojim će od 19. augusta do 1. septembra ove godine biti domaćini Evropskog prvenstva za juniorke (U-19), a koje će biti održano u dva grada - Zenici i Osijeku.

Kako je najavio predsjednik OSBiH Alija Fatić, ugovor će stupiti na snagu 13. januara, kada ga zaprimi Evropska odbojkaška federacija (CEV). Žrijeb grupa bit će obavljen 15. maja u Zenici, gdje će se igrati i polufinalni i finalni meč, u Gradskoj areni "Husejin Smajlović".

- CEV je podigao podršku ovom takmičenju sa 75.000 na 100.000 eura, ali mi želimo pomoći našim prijateljima iz BiH na dobrom putu oporavka odbojke. Mi smo ovaj težak put prošli pa nećemo ravnomjerno podijeliti taj iznos, nego ćemo iće s omjerom 60-40 za BiH. Time na simboličan način želimo da pomognemo razvoj odbojke u BiH - kazao je na današnjoj pres-konferenciji u Zenici Ante Baković, predsjednik OS Hrvatske.

On je napomenuo kako su njegova država i savez dobili i domaćinstvo Evropskog prvenstva za žene, koje će se igrati 2022. godine.

Fatić ističe da će cjelokupna organizacija dijela turnira u Zenici koštati 591.000 KM i da je veliki dio tih sredstava već osiguran.

- Neće biti nikakvih problema - kazao je Fatić.

Sve reprezentacije tokom takmičenja u Zenici bit će smještene u hotelu "Zenica" s kojim je danas potpisan ugovor.

Fatić je istakao kako su žensku seniorsku odbojkašku reprezentaciju BiH prijavili za Srebrenu ligu CEV-a te bi, u maju mjesecu, jedna utakmica u okviru tog takmičenja trebala biti odigrana i u Zenici.

- Bit će to Slovenija ili Estonija. U augustu nam slijede i kvalifikacije za Evropsko prvenstvo za seniore i seniorke, kada bi također neku od utakmica trebali igrati u Zenici - kazao je Fatić, koji je dodao da se i na taj način žele odužiti tom gradu za podršku u organizaciji EP-a za juniorke, na kojem će igrati 12 selekcija.

Fatić je istakao i kako se pregovara s kompanijom "Toyota", koja bi trebala donirati jedan automobil za nagradnu igru za posjetioce s kupljenim ulaznicama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.