open-navfaktor-logo
search
Promocija vrijednosti
Ilijaš, Gradačac, Banovići i Živinice bili domaćini 13. Sportskih igara mladih
Pod pokroviteljstvom Općine Ilijaš, koja je ove godine prvi put bila domaćin Plazma Sportskih igara mladih, održan je Dan sporta za učenike od 1. do 5. razreda osnovnih škola sa područja ove općine.
01.06.2023. u 14:50
get url
text

Učenici generacije i predstavnici škola, zajedno sa načelnikom Akifom Fazlićem, upalili su plamen Igara, te se na taj način Općina Ilijaš priključila SIM gradovima regije za 2023. godinu. Djevojčice i dječaci prvo su uživali u zabavnom programu, a kasnije na takmičenjima u Moja kravica Cup-u u igri između dvije vatre i atletici. Više od 1.000 učesnika takmičilo se i borilo za medalje, a na utrci od 60m priključila su im se djeca iz Udruženja sa poteškoćama razvoju Budi mi drug. Napeto je bilo na terenima u igri između dvije vatre a medalje su otišle u OŠ Stari Ilijaš, OŠ Hasim Spahić, OŠ Srednje i OŠ Podlugovi. Stariji SIM-ovci takmičili su se u malom nogometu, košarci i odbojci.

Sa višegodišnjim specijalnim partnerom, Olimpijskim komitetom Bosne i Hercegovine, Igre na terenima širom naše države rade na promociji olimpijskih vrijednosti, prijateljstva, poštovanja različitosti i fair playa, a pokrovitelj regionalnih takmičenja i ove godine je Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Takmičenja u Gradačcu otvorena su Pili Cup-om, turnirom u malom fudbalu za dječake u kategoriji 2012. godište i mlađi. Plasman na polufinalni turnir ostvarili su dječaci iz ekipe Zvijezda Gradačac. Nakon takmičenja u malom fudbalu i košarci, sada već tradicionalno, održan je i turnir u odbojci. I ove godine, titulu najbolje ekipe i plasman na finale u Sarajevo izborila je domaća ekipa Kula Gradačac.

- Danas je bilo zabavno družiti se sa drugim ekipama na Cup-u u odbojci, ali naravno da nam je uvijek važno pobijediti. Drago nam je zbog plasmana na finale i jedva čekamo odlazak u Sarajevo - rekla je Nerina Alić, igračica Kule Gradačac.

Nakon Gradačca, Igre su posjetile još jedan grad Tuzlanskog kantona. U Banovićima su odigrani zanimljivi susreti u okviru Coca-Cola Cup-a, takmičenja u malom fudbalu za dječake i djevojčice u kategoriji 2007. godište i mlađi. Plasman na završni turnir u Sarajevu slavile su djevojčice iz ekipe ŽFK Banovići, dok je plasman na polufinalni turnir za dječake izborila ekipa Kost i koža – osvajač zlatne medalje iz prethodne tri godine. U saradnji sa UEFA Foundation for children, Igre već četvrtu godinu rade na animiranju što većeg broja djevojčica da se bave sportom i pokažu da u svim sportskim disciplinama mogu biti jednako dobre kao dječaci.

Osim takmičenja u malom nogometu, u Banovićima je održan košarkaški turnir Kinder joy of moving Cup za dječake i djevojčice u kategoriji 2007. godište i mlađi. Pobjednice ženskog turnira su djevojčice iz ekipe Padobranci, dok je u muškoj konkurenciji najuspješnija bila ekipa neobičnog naziva - Omerovi jezeraši. U saradnji sa Košarkaškim savezom BiH, a pod pokroviteljstvom FIBA-e, Igre su ove godine dio kampanje "Njen svijet, njena pravila" (#HWHR), kroz koju će raditi na promociji ženske košarke.

Nakon Banovića, u Živinicama su održani turniri u malom fudbalu i košarci. Pobjednici Coca-Cola Cup-a su dječaci iz ekipe Yamaha prom 1, dok je prvo mjesto u Pili Cup-u, takmičenju u malom fudbalu u kategoriji 2012. godište i mlađi, osvojila ekipa Rijeka Plavi. Pobjednici košarkaškog turnira, Kinder Joy of moving Cup-a su dječaci iz ekipe Mambacita i djevojčice iz ekipe Break Points.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.