open-navfaktor-logo
search
Nedozvoljenje suspstance
Izrečene kazne za dvije dopingovane bh. sportistkinje
Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine je tokom 2022. godine evidentirala tri doping pozitivna slučaja u Bosni i Hercegovini.
03.03.2023. u 12:41
get url
text

Odbor za saslušanje je proveo postupke u skladu sa Kodeksom Svjetske antidoping agencije (WADA) i Antidoping pravilima u Bosni i Hercegovini, i na osnovu izvedenih dokaza i činjenica izrekao odgovarajuće sankcije i mjere za dvije sportistkinje, dok je treći postupak u toku.

Prvi slučaj je utvrđen kada je 22. oktobra 2022. godine u Tešnju, na takmičenju "WAKO Balkan open 2022 - kickboks", provedena doping kontrola nad Doris Živković.

Analiza njenog uzorka je pokazala prisustvo zabranjene supstance furosemid.

Furosemid je supstanca iz klase S5. (Diuretici i maskirna sredstva), uvrštena na Listu zabranjenih sredstava za 2022. godinu.

Odbor za saslušanje je donio odluku o zabrani učešća u sportu od šest mjeseci, bez mogućnosti smanjenja. Istom odlukom poništeni su svi rezultati koje je sportistkinja postigla od dana kada je prikupljen navedeni uzorak, uključujući oduzimanje medalja, bodova i nagrada.

U drugom slučaju, 20. novembra 2022. godine u Sarajevu, na takmičenju "Taekwondo open 2022", provedena je doping kontrola Ajne Makaš.

Analizom je utvrđeno prisustvo zabranjene supstance methylhexanamine (5-Methylhexan-2-amine), iz klase S6. (Stimulansi) sa Liste zabranjenih supstanci 2022. godinu. Određena joj je kazna zabrane učešća u sportu od šesnaest mjeseci, bez mogućnosti smanjenja.

Također su poništeni svi rezultati koje je postigla od dana prikupljanja uzorka, uključujući oduzimanje medalja, bodova i nagrada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.