open-navfaktor-logo
search
Sportski kompleks
Koštat će oko 20 miliona KM: U junu počinje izgradnja, pogledajte kako će izgledati Olimpijski bazen u Mostaru
Izgradnja Olimpijskog bazena u Mostaru trebala bi početi 1. juna ove godine, najavljeno je danas iz ovog grada.
30.03.2023. u 17:34
get url
text

Za tu namjenu Vlada Federacije BiH osigurala je finansijsku podršku u iznosu od osam miliona maraka, a ukupna investicije koštat će oko 20 miliona KM.

U prostorijama Sportskog saveza Grada Mostara (SSGM) danas je potpisan ugovor između Grada Mostara i tuzlanske firme "Ytong BiH" o kompletnoj donaciji građevinskog materijala za izvođenje zidarskih radova na Olimpijskom bazenu u Mostaru, a također je potpisan i sponzorski ugovor iste firme s najboljom bh. plivačicom Lanom Pudar.

- Ideja o saradnji naše firme i Lane Pudar javila se još u prethodnom razdoblju. Mi kao firma na prvo mjesto u poslovanju stavljamo društvenu odgovornost i održivi razvoj. Ono što je Lana napravila, u uvjetima u kojima je to napravila, u nama je pobudilo želju da pomognemo i nju i razvoju sporta u Mostaru - rekao je country sales menadžer firme Jasmin Huremović, ocijenivši da je Lana najbolji ambasador BiH.

Ova bh. firma će donirati kompletan građevinski materijal koji je potreban za izvođenje zidarskih radova na izgradnji olimpijskog bazena.

- Današnji dan sigurno je poseban što tiče izgradnje Olimpijskog bazena u Mostaru, jer prvi put imamo potpisivanje ugovora s jednim od velikih donatora, a to je firma Ytong, kojoj se zahvaljujem u ime građana Mostara. Dodao bih da imamo još ponuda za pomoć pri izgradnji olimpijskog bazena, a nadam se da ćemo uz pomoć Grada Mostara, Vlada Federacije BiH i Vlade HNK uspješno u idućoj godini završiti bazen, te da će Lana i svi naši klubovi i sportisti to moći koristiti i da ćemo time stvoriti uvjete da dobijemo još veći broj vrhunskih sportista - izjavio je predsjednik Gradskog vijeća Mostar Salem Marić.

Poručio je kako se s izgradnjom neće stati kada ona krene.

- Siguran sam da kad krenemo praviti bazen da nećemo stati dok ga ne završimo, kada se ispoštuju sve prethodne, posebno zakonske procedure, tamo u šestom mjesecu bi se trebalo početi s izgradnjom olimpijskog bazena. Uskočiti ćemo gdje god možemo, tražiti ćemo pomoć i većih razina vlasti kako bi projekt bio što prije završen - kazao je Marić.

Najbolja bh. plivačica Lana Pudar zahvalila je firmi Ytong i na sponzoriranju nje same, kao i pomoći pri izgradnji budućeg olimpijskog bazena u Mostaru.

- Nadam se da će ovo biti novi početak i jedan veliki korak u svoj toj priči oko izgradnje olimpijskog bazena, koji i ja i grad Mostar zaslužujemo što prije. Jako mi se sviđa kako to izgleda po ovome projektu, najbitnije mi je da se što prije završi i da bude što više iskoristiv - rekla je Pudar.

VEZANI TEKST - Premijer Novalić čestitao Lani Pudar, pozvao da se ubrza izgradnja bazena u Mostaru

Idejno rješenje gradskog bazena predstavljeno je od strane arhitekta i direktora firme AAA Group Edina Durakovića.

- Radi se o kompleksnom rješenju gdje smo se trudili da projektiramo bazen ne samo za ovo vrijeme, već i za budućnost. Idući dio plana nam je bio da sve to bude racionalno i da iskoristimo što ekonomičniju eksploataciju. Svi bazeni ovoga kalibra u Evropi ne mogu funkcionirati bez ogromne podrške gradskog proračuna, što je za naše uvjete strašno puno. Zbog toga smo primijenili nove tehnologije i spoznaje tako da smo projektirali fotonaponske ćelije koje trebaju osigurati električnu energiju. Predvidjeli smo i sportski hotel, a cijeli bazen je napravljen kao kompleks koji u budućnosti ima i otvorene bazene - potvrdio je Duraković.

Govorio je i o tome koji će sve sadržaji pratiti ovaj kompleks, napomenuvši pritom kako će bazen zadovoljavati sve standarde.

Na njemu će se moći organizirati sva plivačka takmičenja, među njima i vaterpolo utakmice, a sadržati će i trgovine i ugostiteljski prostor.

- Vodili smo se jednostavnom arhitekturom, kako zbog cijene, tako i pristupa njemu kao sportskom objektu. Potpisali smo ugovor da projekt bude gotov do 1. juna, a potpisan je i aneks ugovora da do 1. aprila dostavimo projekt konstrukcije, fasade i betonskih radova. Plan je da, nakon povedene procedure, iza 1. juna krenemo s radovima - rekao je Duraković.

Ukupna investicije je negdje oko 20 milijuna KM, a ovisi od tehnologija koje budu primijenjene, te od cijene građevnog materijala.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić ustvrdio je da Lana Pudar pronosi ime Mostara diljem svijeta.

- Koliko su Lanini rezultati veliki pokazuje da se cijela BiH udružila i da svi žele biti dio uspješne, njezine priče. Hvala firmi Ytong i Lani na pomoći pri izgradnji bazena u Mostaru. Prošle godine smo dobili osam miliona maraka od Vlade Federacije FBiH, a dio je iskorišten na pripremne radove. Očekujemo da ćemo početkom šestog mjeseca početi aktivno raditi na izgradnji. Imamo skoro pola osiguranih sredstava. Vjerujem da ćemo ove godine uraditi oko 70 posto radova, te da iduće godine idemo lagano prema finalu - zaključio je Kordić.

Pogledajte kako bi trebao izgledati Olimpijski bazen u Mostaru.  

{$galerijaFotografija}

bazen-mostar9.jpg
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.