open-navfaktor-logo
search
Nije kompletno
Lana Pudar jedina sigurna iz BiH za Olimpijske igre, ko iz regiona ima najviše putnika za Pariz?
Olimpijske igre u Parizu su sve bliže i sportisti iz čitavog svijeta uveliko pokušavaju osigurati vize za ovo takmičenje.
12.02.2024. u 22:24
get url
text

U nekim ekipnim sportovima su već poznati svi učesnici, pa tako Brazilci neće braniti titulu osvojenu u fudbalu prije tri godine u Tokiju.

Bosna i Hercegovina trenutno ima samo sigurnu Lanu Pudar na Igrama u Parizu, ali kao i prethodnih godina taj broj bi se trebao popeti za još par članova u atletici, plivanju, džudu, taekwondou, streljaštvu, te potencijalno u tenisu.

Od država iz regije Srbija trenutno ima najbrojniju ekspediciju sa 77 članova i to su košarkašice (12), košarkaši (12), odbojkašice (12), vaterpolisti (11), basketaši (4). Trenutno kajakaši imaju osam kvota, plivači četiri, hrvači i atletičari tri, dvije kvote imaju strijelci, biciklisti i bokseri, te po jedno u taekwondou i veslanju. Još mnogi sportisti individualno mogu doći do kvote, a od ekipnih u igri su odbojkaši.

Hrvatska ima 32 takmičara s vizom od toga su ekipno jedino vaterpolisti (11) do sada sigurni. Po pet članova imaju u jedrenju i veslanju, atletici četiri, taekwondou dvoje, te po jednu u gimnastici, boksu, streljaštvu, kajaku, kanuu. Što se ekipnog tiče tu se još uzdaju u rukometaše i košarkaše.

Crna Gora ima 11 vaterpolista i jednog jedriličara, a Slovenija 19 predstavnika. Šest biciklista, po četiri kajakaša i atletičara, te po jedno u gimnastici, ritmičkoj gimnastici, jedrenju, plivanju i sportskom penjanju.

Oba nacionalna tima se nadaju da bi košarkaši i rukometašice mogli da se nađu u Parizu, a Slovenci imaju i rukometaše u kvalifikacijama. Sjeverna Makedonija još nema sigurnih kvota.

Olimpijske igre u Parizu počet će 26. jula i trajat će do 11. augusta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.