open-navfaktor-logo
search
Priprema se u Turskoj
Lana Pudar najavljuje medalju u Dohi: Bojala sam se ući u bazen, trener mi je rekao "idi, možeš ti to"
Lana Pudar (18), prvakinja Bosne i Hercegovine i jedna od najboljih mladih plivačica Evrope, u Erzurumu, na istoku Turske, priprema se za Svjetsko prvenstvo koje će se u februaru održati u Dohi, glavnom gradu Katara.
26.01.2024. u 12:02
get url
text

{$galerijaFotografija}

Pudar trenira u Olimpijskom bazenu Palandoken, jedinom olimpijskom plivačkom objektu na velikim visinama u Turske i u okolnim državama. Bh. plivačica "brusi formu" na nadmorskoj visini od 2.000 metara.

- Učestvovala sam na Olimpijskim igrama u Tokiju. Imam važne uspjehe u mladosti. Volim trenirati ovdje u Erzurumu. Volim turski narod jako puno. Malo je teško trenirati na velikoj nadmorskoj visini, ali ići ću u Dohu po medalju i tamo ću dati sve od sebe - rekla je za agenciju Anadolu (AA) Pudar, dodavši:

- Počela sam se baviti sportom sa trenerom Damirom Đedovićem. Bojala sam se ući u bazen. Trener mi je rekao: "Idi u bazen, možeš ti to". I počela sam tako i kasnije zavoljela plivanje. Usavršavala sam se trenirajući svaki dan.

Pudar je prvakinja Evrope u trci na 200 metara delfin i bronzana na 100, te dvostruka šampionka Mediterana. Osvojila je i treća mjesta na Svjetskom i Evropskom prvenstvu u kratkim bazenima. Dva puta prvakinja i jednom srebrena na svjetskim prvenstvima, te šestostruka zlatna i tri puta viceprvakinja Starog kontinenta u juniorskoj konkurenciji drugi put nalazi se na pripremama u Erzurumu.

- Sve što plivačima treba je tu u Erzurumu - istakao je trener Đedović, navodeći:

- Lana Pudar je jedna od najboljih u Bosni i Hercegovini i Evropi. Ima značajne međunarodne uspjehe. Kada je Lana došla na bazen sa pet godina jako se bojala. Nekada se nije smjela približiti vodi, bojala se svega u bazenu. Usavršavala se potom sa po dva treninga iz dana u dan. Kad su drugi treneri vidjeli da ima talenta, pomogli su. Osvaja medalje marljivo radeći s vlastitim vještinama i talentom.

Svjetskom seniorsko prvenstvu u plivanju održat će se u Dohi od 11. do 18. februara ove godine.

djedovic-turska.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.