open-navfaktor-logo
search
Bronza stigla u BiH
Lana Pudar nakon povratka iz Katara: Osjećaj je predivan, želim učiniti ponosnim sve oko sebe
Lana Pudar, najbolja bosanskohercegovačka plivačica, osvojila je sinoć bronzanu medalju u disciplini 200 metara delfin na Svjetskom prvenstvu u Dohi.
16.02.2024. u 15:21
get url
text

{$galerijaFotografija}

Sjajna Mostarka je ovu dionicu isplivala s vremenom 2.07.92 što je bilo dovoljno za pobjedničko postolje. Zlatna medalja pripala je britanskoj plivačici Lauri Stephens (2:07:35), a srebrena je bila Helena Rosendahl Bach iz Danske (2:07.86).

Zbog lakše povrede ramena, najbolja bh. plivačica nije nastupila u disciplini 100 metara delfin.

Lana Pudar se danas vratila u Sarajevo i nije krila oduševljenje zbog nove kolajne oko vrata.

Prvo pitanje je da li bi mogla više da nije bilo povrede?

- Hvala na čestitkama, zaista takve se povrede se dešavaju. Nije bilo ništa neobično za ovaj sport. Nije bilo ništa ozbiljno, ali je utjecalo na pripreme. Nismo mogli uraditi što je planirano. Šta bi bilo kad bi bilo, ne može se pričati. U svakom slučaju izvučen je maksimum - kazala je Lana Pudar, dodavši kako se osjećaja:

- Umorno, iskreno. Sinoć nisam uspjela ni spavati.

VEZANI TEKST - Uz aplauz, Lana Pudar dočekana u Sarajevu, pratite njeno obraćanje

Koliko je zadovoljna zbog nove medalje - 19. u karijeri?

- Ne mogu riječitima opisati osjećaj sreće i zadovoljstva. Od jučer, kada sam vidjela rezultat, osjećam se predivno. Mnogo mi znači za mene i moju državu. Zaista je predivan osjećaj.

Dodala je kako nije bila zadovoljna polufinalnom utrkom u kojoj se provukla do finala.

- Bilo je dosta neizvjesno, ali vjerovala sam da ću ući u TOP 8. Kada sam ušla, pao mi je kamen sa srca i dala sam sve od sebe. Tokom trke sam razmišljala o onome što mi je trener rekao. Vidjela sam i veliki broj navijača. To mi je bio dodatni motiv. Rekla sam, idem odraditi najbolje što mogu i to je - istakla je Pudar.

Njen trener je otkrio da joj je vrijeme od dvije minute i 13 sekundi do sada bio najbolji rezultat u februaru, a da ga je sada dobrano popravila, te da mu je ovo jedna od najdražih medalja.

- Februar je nezgodan termin i neobičan za SP, tako da je ovo predobro vrijeme koje sam ostvarila. Imam još mnogo raditi, bit će još mnogo priprema, takmičenja, bola... Na dobrom sam putu i imam priliku napraviti nešto jako dobro. Ovo je olimpijska godina i ovo je vjetar u leđa.

Njen trener je poručio kako je vjerovao u Lanu Pudar, te je otkrio kako bi stigla i do zlata da je utrka trajala još nekoliko metara.

Javnost od naše plivačice sada očekuje medalju i na Olimpijskim igrama u Parizu.

- Ne osjećam pretjerano pritisak. To je i do mog tima, koji skida pritisak sa mene, a ja sam maksimalno fokusirana na treninge. Potrudit ću se zadržati fokus, da me to ne poremeti - kazala je Lana Pudar, a njeni treneri su poručili kako treba ići korak po korak:

- Želim učiniti ponosnim sve oko sebe i naciju.

Gdje je medalja bilo je posljednje pitanje za našu sjajnu pliačicu?

- U koferu. Na sigurnom - rekla je Lana uz osmijeh, a i njenog tima objasnili su da tako lakše prolaze kontrole na aerodromima.

Trener Damir Đedović kazao je da je mlada Mostarka zaslužila ovaj uspjeh jer se naporno pripremala.

- Drago mi je zbog nje, zaslužila je ovo. Mnogo je radila, izvukla je maksimum i ovo je za mene najdraža medalja koju je do sada osvojila. Ovo je veliki događaj, najveći poslije Olimpijskih igara. Svjesni smo da Lana može još toga napraviti, ali potrebna je čista glava, kvalitetan rad i puno odricanja i mi na to akcenat stavljamo.

Puno je rada iza nje i pred njom. Nadam se da u narednom periodu neće bit povreda i naše je da se pripremi najbolje. Svi smo svjesni da može dosta toga napraviti. Lana je veliki radnik, djevojka koja razumije i poštuje proces rada. Svjesna je da je do svega ovog došla vrlo teškim radom i da nema prečica - kazao je Đedović.

0J4A1937.JPG
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.