open-navfaktor-logo
search
Olimpijske igre
Lana Pudar (ne)će sama u Pariz: "Nezahvalno je prognozirati, očekujemo do osam predstavnika BiH"
AUTOR: S. Selimović
11.05.2024. u 21:14
get url
text
Lana Pudar
Lana Pudar
Lana Pudar, najbolja bosanskohercegovačka plivačica, siguran je učesnik Ljetnih olimpijskih igara koje se od 26. jula do 11. augusta održavaju u Parizu.
Oko 10.500 sportista nadmetat će se u 329 takmičenja u 32 različita sporta.
Iz Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine očekuju da našu državu predstavlja do osam sportista.
Za sada je normu jedino ispunila Lana Pudar.
- Očekujemo da će bosanskohercegovački tim za Olimpijske igre "Pariz 2024" činiti šest do osam sportista - rečeno nam je iz Olimpijskog komitetea BiH.
Dalje je navedeno da postoji opcija direktnog plasmana na osnovu direktne kvalifikacije (A norma), ili na osnovu B norme, odnosno poziva matične internacionalne federacije.
- Iako je nezahvalno prognozirati, na osnovu informacija koje dobijamo iz sportskih saveza BiH, velike šanse da se plasiraju imaju Mesud Pezer, Amel Tuka, Abedin Mujezinović, Larisa Cerić, Aleksandra Samardžić. Šansu za dobijanje poziva imaju strijelci, muški plivač, a teoretsku šansu ima i naš taekwondista Nedžad Husić - naveli su iz Olimpijskog komiteta BiH.
Kako ističu, za Olimpijski komitet BiH pripreme za OI Pariz 2024 započele su povratkom sportista sa prethodne Olimpijade održane u Tokiju.
- Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine osigurao je stipendije za potencijane učesnike OI Pariz. Osigurano je 12 stipendija od cca 1.230 BAM mjesečno u trajanju od 32 mjeseca što je cca 472.320 BAM. Putem Programa plus za najbolje bh. sportiste osiguran je dodatni iznos od 477.400 BAM za odlaske na takmičenja i trening kampove. Iako osigurani novci od OKBiH prema vrhunskim sportistima izgledaju veliki, ovo je samo mali dio u odnosu na stvarne potrebe vrhunskih sportista i potencijalnih olimpijaca kako bi ispunili naša očekivanja za kvalifikovanje i ostvarivanje vrhunskih rezultata, odnosno medalje na OI.
- S tim u vezi Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine od 2022. godine sprovodi Kampanju za sistemsko finansiranje vrhunskog sporta BiH koja ima za cilj da se uspostave adekvatni kriteriji finansiranja vrhunskog sporta. Na taj način će se našim olimpijcima i svim vrhunskim sportistima u Bosni i Hercegovini od nadležnih ministarstava osigurati adekvatni programi stipendiranja, nagrađivanja za postignute rezultate, kao i sistem nacionalih sportskih penzija za vrhunske sportiste - zaključili su iz Olimpijskog komiteta BiH.
Na Olimpijskim igrama u Tokiju Bosnu i Hercegovinu predstavljali su Amel Tuka, Mesud Pezer (atletika), Larisa Cerić (džudo), Emir Muratović, Lana Pudar (plivanje), Tatjana Đekanović (streljaštvo) i Nedžad Husić (taekwondo).
Najbolji rezultat ostvario je Husić osvojivši peto mjesto u kategoriji do 68 kilograma.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.