open-navfaktor-logo
search
Jasan stav
Macron: Ruska zastava ne može se vihoriti na Olimpijskim igrama 2024. godine
Ruska zastava ne može se vihoriti na Olimpijskim igrama sljedećeg ljeta u Parizu, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron, javlja Anadolu.
07.09.2023. u 13:21
get url
text

- Rusiji nije mjesto na Olimpijskim igrama u vrijeme kada čini ratne zločine i deportuje djecu - istakao je Macron za francuski sportski dnevni list L'Equipe.

Macron je izrazio povjerenje u odluke Međunarodnog olimpijskog komiteta za sportiste koji učestvuju na igrama kao pojedinci, misleći na sportiste iz Rusije i njenu saveznicu u ratnim naporima Bjelorusiju, koji bi se mogli takmičiti pojedinačno, a ne pod zastavama svojih nacija.

Macron je priznao i da bi ruski sportisti koji su se za takmičenje pripremali cijeli život mogli biti žrtve ove situacije.

O tome kako razlikovati sportiste koji navijaju za Moskvu i one koji su žrtve, rekao je:

- Ovo je pravo pitanje i olimpijski svijet ima šta da kaže o tome.

Pariz će sljedeće godine biti domaćin Ljetnih olimpijskih igara od 26. jula do 11. augusta.

Bit će to treći put da je Pariz domaćin, ali sa vjekovnim razmakom jer su posljednji put igre tamo održane 1924. godine.

Rusija je započela rat protiv Ukrajine u februaru 2022. godine.

U sklopu sankcija, ruski sportski klubovi i reprezentacije isključeni su iz FIFA i UEFA fudbalskih takmičenja. Ruska reprezentacija je prethodno diskvalifikovana sa UEFA ženskog EURO 2022, a zamijenjena je Portugalom.

Ruski klubovi i timovi ne mogu igrati u međunarodnim fudbalskim i košarkaškim takmičenjima, uključujući najjača UEFA Ligu prvaka, Turkish Airlines Euroligu u košarci i Evropsko fudbalsko prvenstvo u Njemačkoj sljedeće godine, EURO 2024.

Na teniskim turnirima ruski i bjeloruski sportisti takmičili su se pod neutralnom zastavom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.