open-navfaktor-logo
search
Disciplinska komisija
MOK oduzeo akreditaciju dvojici bjeloruskih trenera zbog slučaja Timanovskayja
Međunarodni olimpijski komitet (MOK) oduzeo je akreditacije dvojici bjeloruskih trenera zbog njihovog navodnog pokušaja da primoraju sprinterku Kristinu Timanovskayu da se vrati kući u Bjelorusiju sa Olimpijskih igara u Tokiju.
06.08.2021. u 09:47
get url
text

MOK je potvrdio da su Artur Šimak i Yury Maisevič napustili Olimpijsko selo i da je formirana disciplinska komisija kako bi se razjasnile okolnosti ovog slučaja i uloge koje su igrali pomenuti treneri.

Kako su naveli na društvenoj mreži Twitter MOK je ove mjere poduzeo "u interesu dobrobiti sportista Bjelorusije koji su još u Tokiju", prenosi Anadolu Agency (AA).

Bjeloruski treneri također su zamoljeni da napuste olimpijski okrug u Tokiju.

Bjeloruska atletičarka Kristina Timanovskaya (24), koja je prošle nedjelje odbila da se ukrca na let za Bjelorusiju i izjavila da je njen tim protiv njene volje odveo na aerodrom, napustila je u srijedu Tokio te je stigla u Poljsku, koja joj je izdala humanitarnu vizu.

Timanovskaya je kritikovala zvaničnike bjeloruskog tima na svom Instagram nalogu, a zatim je rekla da su je pokušali prisiliti da napusti Japan.

Bjeloruskinja je provela noć u aerodromskom hotelu, nakon što je u nedjelju navečer zatražila zaštitu od japanske policije na aerodromu Haneda.

Potom se uputila u Ambasadu Poljske u Tokiju kako bi zatražila azil u toj zemlji.

Timanovskaya je u ranijoj izjavi za medije rekla da njeni postupci nisu bili politički motivisani.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Poljske Marcin Przydacz objavio da će učiniti sve što je potrebno da 24-godišnja sprinterka nastavi svoju sportsku karijeru.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.