open-navfaktor-logo
search
Džana Biogradlić briljira
Neprikosnovena u stonom tenisu: Unuka legende Sarajeva osvojila više od 100 medalja
Kada spomenete prezime Biogradlić, prva asocijacija je Fudbalski klub Sarajevo i bivši igrač ovog kluba. Ne samo kod navijača Bordo kluba, nego i svih poklonika fudbala u našoj zemlji, a i šire.
22.02.2023. u 19:33
get url
text

Ibrahim Ibro Biogradlić je legenda s Koševa. Rekorder po broju nastupa u Sarajevu, čovjek koji je igrao za tri generacije koševskog kluba i koji je od početka do kraja života srcem vezan za Bordo tim...

A da venama ove porodice teče sportska krv potvrđuju i njegove unuke. Selma i Džana Biogradlić se bave stonim tenisom i to zahvaljujući upravo dedi Ibrahimu.

- Stoni tenis sam počela igrati tako što mi je dedo kupio sto i igrali smo malo na vikendici. Od oktobra 2014. godine sam članica Stonoteniskog kluba "Spin 2012" Sarajevo - priča Džana, koja je rođena 26. juna 2004. godine, a kao i starija sestra Selma već devet godina trenira sport sa celuloidnom lopticom.

Džana Biogradlić je prošle sedmice treći put zaredom osvojila državno prvenstvo za seniore do 21 godine, na prvenstvu održanom u Ilijašu. Prva je bila u mješovitim parovima, a druga u dublu. Zapravo, Džana bilježi sjajne rezultate na svim takmičenjima, gdje god da se pojavi.

- Osvojila sam već dva ekipna prvenstva BiH za kadete, tri za juniore, a zadnji za 2023. godinu u Tuzli. Do sada sam osvojila više od 100 medalja u konkurenciji kadeta, juniora i seniora. Bila sam član kadetske, juniorske i seniorske reprezentacije BiH, učestvovala na balkanskim i evropskim prvenstvima ITTF u svim kategorijama.

Sa ekipom Spina sam već osvojila dvije titule prvaka BiH. I ove godine smo na prvoj poziciji i nadam se još jednoj tituli. Na Balkanskom prvenstvu za juniore osvojila sam tri bronzane medalje, u miksu sa Tonijem Ramljakom i dublu sa Katarinom Gvozdenović iz Srbije i ekipno - priča Džana koja je samo prošle godine osvojila 13 medalja (11 zlatnih) na državnim takmičenjima, u kadetskoj, juniorskoj i seniorskoj konkurenciji, uključujući titule u Premijer ligi, Kupu BiH, Top 8 za seniorke i juniorke, i to pojedinačno, u dublu i miksu.

Za talentovanu stonoteniserku nema vremena za predah. Već od 4. do 9. aprila učestvovat će na Evropskom prvenstvo za igračice do 21 godine koje će se održati u Sarajevu. U junu će nastupiti na Balkanskom prvenstvu za mlade u Grčkoj, a u julu na Evropskom prvenstvu za mlade u Poljskoj. Ističe kako je teško pronaći sredstva za nastupe na svim ovim takmičenjima.

- Veoma je teško za novac, jer je potrebno osigurati velika sredstva za odlazak na takmičenja. Nekako se snalazimo, ali definitivno je potrebna veća pomoć društva za sport - ističe Džana, koja je govorila i o svojoj budućnosti:

- Završavam četvrti razred Prve gimnazije i planiram upisati fakultet, a to iziskivati mnogo obaveza. Što se tiče stonog tenisa, u prvom planu su takmičenja do ljeta, pojedinačna, klupska i državna, a na ljeto ćemo vidjeti šta i kako dalje.

Džanina sestra Selma, koja je također bila jako uspješna, prestala je sa aktivnim igranjem i upisala je Ekonomski fakultet u Sarajevu.

{$galerijaFotografija}

biogradlic-dzana4.jpg
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.