open-navfaktor-logo
search
Neporaženi bokseri
Ogromna zarada: Koliko novca mogu dobiti Fury i Usyk?
AUTOR: Faktor
18.05.2024. u 22:24
get url
text
Dugo očekivana borba za naslov prvaka u teškoj kategoriji između Tysona Furyja i Oleksandra Usyka održat će se večeras u Saudijskoj Arabiji. Britanac i Ukrajinac u ring neće prije 23.30 sati.
Fury i Usyk borit će se, ako meč ranije ne bude završen, u 12 rundi u Rijadu.
Britanac je dvostruki svjetski prvak u teškoj kategriji. Profesionalni bokser je od 2008. godine. Borac rođen u Manchesteru visok je 2,06 metara, a u karijeri ima 34 pobjede (24 nokautom). Vlasnik je WBC naslova u teškoj kategoriji od 2020. godine.
Usyk je također neporažen. Osvajač je zlatne olimpijske medalje. Dobio je 21 meč (14 nokautom). Niži je od svog suparnika (1,9 metara).
Fury i Usyk bore se za WBC, WBA, WBO i IBF naslove.
Pobjednik će, dakle, postati, apsolutni prvak teške kategorije, odnosno prvi neprikosnoveni prvak u teškoj kategoriji nakon Lennoxa Lewisa, okrunjenog 1999. u Las Vegasu. Te godine, jedanaest godina nakon svog olimpijskog naslova u Seulu, Lewis je stigao do naslova nakon pobjede na bodove protiv Evandera Holyfielda.
Ova će borba donijeti ogromnu zaradu obojici boraca. Tyson Fury trebao bi nakon spektakla, pobijedio ili izgubio, biti bogatiji za 100 miliona dolara. Usyk će zaraditi znatno manje. Ukrajinac će dobiti 30 miliona dolara.
To su brojke koje je otkrio promotor Bob Arum, a realno je za očekivati da će oba borca zaraditi nešto više, kad se dodaju bonusi i udio od TV prava. Naravno, sve ovisi o gledanosti, odnosno broju prodanih PPV-ova.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.