open-navfaktor-logo
search
Naj(bez)bolnije rješenje
Pitali smo predsjednika OSBiH: Kako će se odlučiti prvaci BiH u odbojci?
Zbog pandemije koronavirusa obustavljena su sva sportska tamičenja i prvenstva u Bosni i Hercegovini, ali i širom Evrope i svijeta.
20.03.2020. u 15:47
get url
text

Virus COVID-19 poremetio je takmičarski kalendar u svim sportovima, zbog čega su nacionalni savezi bili primorani na radikalne mjere, koje su u ovim momentima možda i bile najlogičnije.

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine proglasio je prvake u obje konkurencije. Na temelju konačnog plasmana poslije 20 odigranih kola u domaćem prvenstvu, za žene i muškarce u takmičarskoj sezoni 2019/2020 proglašeni su ŽKK "RMU Banovići " (Banovići) i KK "Igokea" (Aleksandrovac).

VEZANI TEKST - Predsjednik OSBiH dao prijedlog koga proglasiti prvacima u obje konkurencije

Predsjednik Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine Alija Fatić u četvrtak je u izjavi za Fenu rekao da je jedan od mogućih scenarija da trenutni lideri mini liga, Kakanj 78 u muškoj i Gacko u ženskoj konkurenciji, budu proglašeni prvacima. No, prema njegovim riječima, to je samo jedan od prijedloga koji ne treba uzeti zdravo za gotovo.

- O tome kako će biti odlučeni prvaci Bosne i Hercegovine u obje konkurencije tek treba da se raspravlja. Ono što sam ja rekao ranije bio je tek prijedlog. Naravno, mišljenje klubova nama je itekako bitno, zbog čega ćemo se posebno konsultovati. Ipak, sigurno je da nikakvu odluku nećemo donijeti prije narednog petka - kazao je za Faktor predsjednik OSBiH Alija Fatić.

Mini lige za prvaka BiH broje po pet timova, tako da svi klubovi nisu imali priliku odigrati jednak broj utakmica u prva dva kola.

- Žrijeb je tako odlučio, ko će biti slobodan u kojem kolu. Postoje dva scenarija da proglasimo za prvake ekipe koje su trenutno vodeće ili da prvaka uopće ne bude. No, tu bi nastao problem oko toga ko bi igrao u Evropi - objašnjava Fatić.

Prvog čovjek našeg nacionalnog saveza upitali smo je li razmišljao o scenariju u kojem bi za prvake bili proglašeni timovi koji su Premijer ligu završili na liderskim pozicijama (MOK Jedinstvo i ŽOK Gacko).

- Kada sam jučer pričao, vjerujte da nisam razmišljao o tom scenariju, ali to što vi govorite zvuči kao jako zanimljiva i interensanta ideja i već sada vam mogu reći da ćemo je uzeti u razmatranje. Možda je to i najkorektniji i najkonkretniji prijedlog, mada je na kraju teško udovoljiti svima. Uvijek će biti onih koji neće biti zadovoljni - naglasio je prvi čovjek OSBiH.

S rečenim Fatić je ponajviše aludirao na dva najbolja bh. tima, Mladost i Bimal-Jedinstvo, koji su se zbog učešća u MEVZA ligi domaćem takmičenju priključili tek u mini ligi, a koji su aktuelni prvaci naše zemlje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.