open-navfaktor-logo
search
Međunarodni miting
Plivački spektakl na Otoci: Pobjeda inkluzije na (Re)Startu 2022
Pobijedila je inkluzija složni su svi učesnici i organizatori ovogodišnjeg, sada već tradicionalnog, međunarodnog plivačkog mitinga (Re)Start 2022. održanog u subotu u organizaciji plivačkih klubova SPID i Sport Time iz Sarajeva.
09.10.2022. u 15:36
get url
text

Na Olimpijskom bazenu Otoka na po mnogo čemu jedinstvenom sportskom događaju nastupili su u subotu zajedno i ravnopravno neki od najboljih paraplivača i plivača iz Bosne i Hercegovine, regiona i Evrope.

Obarani su rekordi u mnogim uzrasnim kategorijama, pomjerane su granice, a publika na tribinama na kraju je dana mogla uživati u spektaklu superfinala. Prvi put na jednom plivačkom mitingu u Bosni i Hercegovini ljubitelji vodenih sportova, ali i sami takmičari, su mogli uživati u nezaboravnom iskustvu pod svjetlima reflektora sličnom onom što smo do sada gledali na finalima najvećih sportskih smotri, evropskih ili svjetskih prvenstava.

- Željeli smo pomjeriti granice, postaviti neke nove standarde sportskih plivačkih takmičenja u BiH, a zadovoljna publika na kraju dana dokaz je da smo u tome uspjeli. Ovacije sa tribina na superfinalu govore da plivanje, sport koji je u ekspanziji u našoj zemlji, može i zaslužuje više i bolje. Ponosni smo što su dio jednog ovakvog spektakl bili paralivači i plivači, zajedno i ravnopravno plivajući u bazenu - saopćeno je iz Plivačkog kluba SPID i Sport Time.

Najuspješniji klub bio je Sport Time sa ukupno 69 osvojenih medalja. Slijede Budva i Gradski klub vodenih sportova Sarajevo. Oboreno je ukupno sedam nezvaničnih državnih rekorda. Takmičar Plivačkog kluba Šarks iz Sarajeva Sami Burazerović četiri puta je rušio rekord BiH, te po jednom rekord Crne Gore postavljali su Dado Jaganjac, Katarina Đurašković i Stanislava Petrović. Reprezentativac Bosne i Hercegovine Ismail Zulfić, član SPID-a, bio je najuspješniji u konkurenciji paraplivača.

U superfinalu najbolji su bili Iman Avdić (Sport Time) i Nikola Bjelajac (Olimp Banja Luka). Nastupilo je ukupno 543 takmičara iz 29 klubova iz Švajcarske, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Takmičenje je održano u dva dijela. Prvi za mlađe uzrasne kategorije, drugi za starije, sa superfinalom na kraju dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.