open-navfaktor-logo
search
Pripreme za takmičenja
Pokrenuta inicijativa da se Barlovu i Zulfiću odobri besplatna upotreba bazena Otoka, odluka na gradskim vlastima
Federalno ministarstvo kulture i sporta s Ministarstvom za kulturu i sport Kantona Sarajevo pokrenulo je inicijativu kojom bi osigurali punu finsnijsku podršku za predstojeća takmičenja i Paraolimpijske igre Pariz 2024 reprezentativcima BiH i članovima Plivačkog kluba Spid Ismailu Barlovu i Ismailu Zulfiću.
16.02.2024. u 13:41
get url
text

Njih dvojica su u proteklom periodu ostvarili zavidne rezultate na međunarodnoj sceni. Barlov je višestruki državni rekorder i prvak u disciplinama 150 mix i 400 metara slobodno, a Zulfić je rekorder i prvak u disciplinama 50 metara delfin i 200 metara mix.

Federalno ministarstvo kulture i sporta i Ministarstvo kulture i sporta KS preuzet će finansijske obaveze (oko 100.000 KM) priprema i odlazak na međunarodna takmičenja predviđena projektom "Takmičarska sezona 2024, Evropsko prvenstva i Paraolimpijske igre Pariz - Ismail Zulfić i Ismail Barlov", a koji je PK Spid dostao pomenutim ministarstvima na sastanku koji su održan u utorak.

U procesu priprema za predstojeća takmičenja našim najuspješnijim mladim paraolimpijcima je neophodno osigurati i najbolje uvjete za pripreme, što podrazumijeva i upotrebu Olimpijskog bazena Otoka.

Upućena je inicijativa Gradu Sarajevo i Gradskom vijeću da kroz odluku omoguće Barlovu i Zulfiću besplatnu upotrebu bazena Otoka. Inicijatica je poslana na adrese gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić i predsjedavajućeg Gradskog vijeća Jasmina Ademovića. 

Budući da je Olimpijski bazen Otoka pod ingerencijom Grada Sarajava, iz Federalnog ministarstva kulture i sporta i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo predložili su i očekuju da uprava Grada i Gradsko vijeće, kroz odgovarajuće odluke, omoguće besplatnu upotrebu bazena bh. reprezentativcima Barlovu i Zulfiću.

Inače, troškovi zakupa bazena (mali bazen, veliki bazen i sportska sala) predviđeni za treninge za razdoblje od 1. januara 2024. do 31. decembra 2024. godine iznose 45.000 KM.

Odluka je na gradskim vlastima - hoće li prepoznati vrhunske rezultate i sjajne rezultate naših zlatnih dječaka, koji su nas nebrojeno puta obradovali i učinili ponosnim ili će ostati na prosječnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.