open-navfaktor-logo
search
Žrtve mina
Reprezentativci BiH u sjedećoj odbojci Duran i Salkić dobit će visokokvalitetne proteze
Kapiten Odbojkaškog kluba Fantomi i reprezentativac BiH u sjedećoj odbojci Mirzet Duran i pomoćni trener bh. reprezentacije u sjedećoj odbojci Nedžad Salkić, jedni su od 16 žrtava mina koje će do kraja godine dobiti visokokvalitetne proteze, u skladu sa njihovim potrebama, razini aktivnosti i dobi.
04.11.2022. u 12:19
get url
text

Ova dvojica sportista će nastupiti na Svjetskom prvenstvu u sjedećoj odbojci za muškarce i žene koje počinje danas u Sarajevu i traje do 11. novembra 2022. godine.

Iza obojice spotrista kriju se teške životne priče, a te priče prate put dvojice mladih ljudi. Jedan kao dijete, a drugi kao mladić, obojica su usljed eksplozije mine ostali bez nogu. Nakon ranjavanja i amputacije prošli su kroz period prilagodbe na invaliditet i izrade prvih proteza.

Proces rehabilitacije i resocijalizacije bio je jedan od najtežih procesa, ali je uključivanje u sport imalo odličan učinak na Durana i Salkića, jer sport otklanja osjećaj bespomoćnosti i napuštenosti, jača osjećaj pripadnosti zajednici i povećava samopouzdanje, saopćeno je iz Odbojkaškog kluba invalida "Fantomi".

Obojica su ponosni vlasnici olimpijskih medalja, te odličja sa brojnih svjetskih i evropskih prvenstava.

- Vrlo sam aktivan, u svakodnevnom životu i u sportu. Kako bi proteza zadovoljila moje potrebe, prije svega mora biti udobna, s kvalitetnim komponentama koje mi omogućuju lako nošenje ovog pomagala. Estetika mi je također jako bitna. Sve je to prepoznato u ovom projektu. Ne mogu si priuštiti ovu vrstu proteze i stoga sam jako zahvalan - kazao je Duran.

Sjedeća odbojka u Bosni i Hercegovini bilježi izvanredne rezultate u svijetu. Reprezentativci Bosne i Hercegovine ovim sportom se ne bave profesionalno, već isključivo vođeni ljubavlju, entuzijazmom i željom da pokažu kako invaliditet nije postavio granice njihovih fizičkih i psihičkih sposobnosti.

Selekcija Bosne i Hercegovine će kao domaćin ovog prvenstva sigurno pružiti odličnu igru ​​i ostvariti vrhunske rezultate.

- Dat ćemo sve od sebe na ovom prvenstvu, stručni tim i svi igrači. A uz ovu dodatnu potporu i motivaciju, poput pomoći Savezne Republike Njemačke u izradi izvrsnih proteza, samo nam je nebo granica. Hvala vam od srca - poruka je Nedžada Salkića.

Odgovarajuće proteze bh. sportisti dobiće u sklopu projekta pomoći žrtvama mina kojeg finansira Savezna Republika Njemačka putem njemačke Ambasade u Sarajevu, a koja podržava žrtve mina u Bosni i Hercegovini.

Prošle je godine Savezna Republika Njemačka podržala izradu 60 proteza, a pozitivni odjeci tog projekta prisutni su i danas kroz razgovore s korisnicima. Nositelj projekta je Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.