open-navfaktor-logo
search
Odlučio MOO
Sankcije na Olimpijadi za Ruse i Bjeloruse, ali ne i za Izrael: "Različite situacije"
Međunarodni olimpijski odbor (MOO) nema namjeru kazniti Izraelski olimpijski odbor zbog rata u pojasu Gaze, poručio je Pierre-Olivier Beckers-Vieujant, vođa koordinacijskog odbora MOO-a za Olimpijske igre koje će se održati u Parizu od 26. jula do 11. augusta nakon trodnevnog posjeta francuskoj prijestolnici.
09.03.2024. u 14:32
get url
text

Beckers-Vieujant je objasnio kako su sukobi u Gazi i Ukrajini, zbog kojih je MOO zabranio nastup u Parizu ruskim i bjeloruskim sportašima pod nacionalnim obilježjima, "različite situacije".

- Sada je teško zamisliti sankcije za Izrael. Razlozi za sankcije Rusiji i tamošnjem olimpijskom odboru su vrlo specifične. Rusija i ROO su prekršili osnovne dijelove Olimpijske povelje. To ne vrijedi ni za Palestinski niti za Izraelski olimpijski odbor, koji koegzistiraju u miru. Sasvim je jasno kako se radi o različitim situacijama - obrazložio je Beckers-Vieujant.

Ruski i bjeloruski sportisti u Parizu će smjeti nastupiti kao neutralni bez državnih simbola. Prema MOO-u, trenutno je osam sportistaiz Rusije, te troje iz Bjelorusije ispunilo uvjete za nastup na OI.

Brojni palestinski aktivisti i grupa ljevičarskih francuskih parlamentaraca pozvala je MOO da kazni Izrael zbog rata u Gazi. No, Bach je uzvratio kako će izraelski sportisti u Parizu uživati posebnu zaštitu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.