open-navfaktor-logo
search
U kabinetu premijera ZDK
Sastanak kod Nezira Pivića: Osigurati sistemski pristup i kvalitetniju podršku premijerligaškim klubovima
Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirza Mušija održali su radni sastanak s predstavnicima svih sedam sportskih klubova premijerligaša iz ovog kantona, s kojima su razgovarali o položaju i budućoj podršci ovim klubovima.
15.02.2024. u 15:49
get url
text

U premijerligaškim takmičenjima iz ovog kantona nastupaju OK Kakanj, KK Jumper Zenica, KŽK Čelik Zenica, RK Krivaja"Zavidovići, ŽRK Krivaja Zavidovići, KK Orlovik-Nansi Žepče i RK Maglaj.

Premijer Pivić je rekao da je opredjeljenje Vlade i resornog ministarstva da pruže snažniju podršku i osiguraju sistemski pristup sportu te da je broj premijerligaša na 12 gradova i općina najbolji indikator da je potrebno mijenjati politiku prema sportu.

- Budžet za sport smo povećali sa prošlogodišnjih 1,6 na dva miliona KM i raspisali javne pozive za dodjelu sredstava, ali želimo da napravimo značajniji iskorak u smislu finansijske podrške i uopće odnosa prema sportu, a posebno premijerligašima čiji su uspjesi do sada uglavnom bili rezultat entuzijazma i posvećenosti uprava i sportskih radnika - rekao je premijer Pivić.

Dodao je da postoji inicijativa da se u Vladi formira posebno ministarstvo za sport, što bi donijelo kvalitetniji pristup ovoj oblasti, a intencija je da se snažnije finansijski podrže premijerligaški klubovi, kao i drugi istaknuti sportski kolektivi kao što je NK Čelik Zenica.

Resorni ministar Mirza Mušija zahvalio je premijerligašima što predstavljaju ovaj kanton na sportskim borilištima, najavivši da će ministarstvo uključiti struku kako bi se definisali prioriteti u sportu i kreirao zakonski okvir koji će omogućiti značajniji iskorak i njegov brži razvoj.

Na sastanku je dogovoreno da se formira mješovita radna grupa koja treba usaglasiti kategorizaciju i model raspodjele finansijskih sredstava premijerligašima i drugim sportskim klubovima značajnim za kanton i jedinice lokalne samouprave.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.