open-navfaktor-logo
search
Turnir u mostaru
Seniorsko judo prvenstvo BiH okupilo preko 200 takmičara
Seniorsko prvenstvo Bosne i Hercegovine u judu okupilo je oko 200 najboljih džudaša u subotu u Mostaru, a ujedno je to i prvo državno prvenstvo za seniore koje se organizira u Gradu na Neretvi.
04.03.2023. u 14:03
get url
text

Domaćin državnog prvenstva je Judo klub Borsa, a predsjednik tog kluba Franjo Zadro, koji je ujedno i dopredsjednik Judo saveza BiH, rekao je kako je iznimna čast da se državno natjecanje za seniore po prvi put održava u Mostaru.

- Ovo je najvažnije prvenstvo jer se u njemu takmiče najzreliji i najozbiljniji uzrast, velika nam je čast što smo domaćini, a iz Judo saveza BiH su uvelike pohvalili organizaciju takmičenja. Mi smo navikli organizirati takmičenja pod ovakvim uslovima, jer imamo iskustvo s organizacijom Borsa Opena, događaja koji organiziramo svake godine i koji okuplja preko hiljadu takmičara iz 30 zemalja - izjavio je Zadro.

Na prvenstvu u Mostar borit će se oko 200 džudaša iz četrdesetak klubova, među kojima su i domaći natjecatelji Judo kluba Borsa.

- Mi imamo zaista dobru i mladu ekipu koja opet može biti među prva dva ili tri kolektiva u BiH. Standardno smo godinama među najboljima u mlađim kategorijama, a vjerujem da ćemo to pokazati i na seniorskoj razini – poručio je Zadro.

Prvenstvo je otvorio mostarski gradonačelnik Mario Kordić.

- Po ko zna koji put Mostar je domaćin velikog sportskog takmičenja, a danas ovdje svjedočimo i gledamo najbolje džudaše u BiH kojima je domaćin naš mostarski klub Borsa. Vidjeli ste u kojemu duhu i ozračju se ovo sve događa, sve izgleda svjetski i mislim da smo na pravi način pokazali kako biti domaćin – istakao je Kordić.

Dodao je kako se nada skorom završetku nove sportske dvorane u kojoj bi Mostar mogao ugošćivati još više ovakvih i sličnih sportskih događaja.

- Svi koji prolaze kraj dvorane, svjedoci su kako su zadnjih par mjeseci nastavljeni radovi. U sljedećih mjesec dana izlijeva se nulta ploča, to je ona ploča od koje ide konstrukcija dvorane prema gore pa će i skeptici vidjeti da se na dvorani radi. Što se tiče rokova, teško je procijeniti završetak jer ima stvari i procedura koje Grad Mostar ne kontrolira, ali nekakav realan rok je kraj 2024. godine ili u 2025. godini - kazao je mostarski gradonačelnik.

Poručio je kako će gradske vlasti nastaviti raditi na poboljšanju uslova za rad brojnih sportskih klubova.

- Što se tiče pomoći sportskim kolektivima u Mostaru, vlast i politika misle da puno pomažu, a sportaši i klubovi ne misle tako, a mi pokušavamo pronaći balans između te dvije krajnosti. Trenutno u gradskoj upravi pokušavamo napraviti reorganizaciju finansiranja klubova u Mostaru kako bi taj proces bio na korist svima njima te da doskočimo problemu i riješimo ga na zadovoljstvo svih strana - kazao je Kordić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.