open-navfaktor-logo
search
Takmičenje u Madridu
Tuka sutra nastupa na Srebrenom mitingu na kojem je 2015. postao najbrži čovjek u Evropi
Amel Tuka, najbolji bh. atletičar, sutra od 22:50 učestvuje na trci u disciplini 800 metara na ovogodišnjem Srebrenom atletskom mitingu u Madridu.
21.07.2023. u 20:21
get url
text

Tuka je do sada dva puta trčao u Madridu i oba puta pobijedio. Bilo je to 2015. i 2016. godine.

Posebno se ističe 2015. godina, bilo je to prvi put da je Amel trčao ispod 1:44, tačnije 1:43.84, postavši tako najbrži čovjek u Evropi na 800 metara.

Trka je bila 11. jula, na dan sjećanja na genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici, što je za Amela bio dodatni motiv.

Naredne, 2016. godine, u ludom finišu sam prošao je kao prvoplasirani u zadnjem koraku trke.

- Kao i svake godine u Madridu, i sutra očekujem jednu brzu trku uz veoma jaku konkurenciju. Zbog malih problema koje sam imao sa stopalom, morao sam preskočiti mnoge trke na početku sezone koje bi mi pomogle da uđem u svoju top formu. Tako da sada prolazim kroz taj period i svjestan sam toga.

Trenirao sam jako dobro posljednjih sedmica ali znam da moram biti strpljiv kako bi se sve kockice posložile i kako bih trčao što brža vremena. Sve u svemu, bio bih zadovoljan najboljim rezultatom ove sezone. Osjećam se jako dobro, trenirao sam odlično ovaj period, nadam se da sam se uspio dovoljno odmoriti za ove trke koje me očekuju i da će se sve stvari složiti onako kako smo trener i ja planirali.

Sve u svemu, volim ovaj osjećaj blage nervoze i adrenalina uz jaku konkurenciju i sigurno da ću dati svoj maksimum da istrčim što brže ovu utrku.

Hvala vam svima na podršci koju mi pružate svih ovih godina u nastojanjima da Bosni i Hercegovini donesem najviše što mogu - poručio je Tuka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.