open-navfaktor-logo
search
Nakon godinu pauze
U Sarajevu sutra počinje Evropski judo kup za juniore i juniorke
Evropski judo kup za juniore i juniorke održat će se predstojećeg vikenda u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a na kojem je za sada učešće potvrdilo oko 280 takmičara iz 24 zemlje.
18.06.2021. u 14:21
get url
text

Ovo takmičenje nalazi se u kalendaru takmičenja Svjetske judo federacije (IJF) i Evropske judo unije (EJU) i dio IJF Junior World Judo Toura, kroz koje učesnici osvajaju bodove za svjetsku juniorsku ranking-listu, kako bi bili što bolje pozicionirani prilikom žrijeba za svjetska i evropska prvenstva.

- Cilj Evropskog judo kupa za juniore i juniorke je još jedan snažan impuls daljem razvoju džudo sporta u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, koji na našim prostorima ima jaku tradiciju i velika sportska ostvarenja. Organizacija ovako velikog sportskog događaja je promocija Grada Sarajeva, Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine - kazao je predsjednik Džudo saveza BiH Branislav Crnogorac.

U izuzetno zahtjevnim uvjetima za organizaciju bilo kakve sportske priredbe zbog pandemije koronavirusa, Džudo savez Bosne i Hercegovine ipak je dobio povjerenje IJF-a i EJU-a, pa će se u naredna dva dana neki od najboljih mladih evropskih džudista okupiti na Ilidži. Nažalost, ovog puta bez prisustva publike.

Evropski judo kup za juniore i juniorke, prvi je evropski kup za ovu uzrasnu kategoriju nakon više od godinu dana pauze, izazvane pandemijom COVID-19.

- Turnir se održava u potpunoj karanteni bez gledalaca. Svi učesnici i organizatori u posljednjih šest dana moraju imati obavezna tri negativna testa u rasponu od 48 sati, dva prije dolaska u Bosnu i Hercegovinu, jedan na mjestu događaja, a po potrebi i četvrti exit test - naglasila je Aleksandra Samardžić, Covid-menadžer bh. tima.

Kako su istakli organizatori do sada je obavljeno oko 450 testova i svi su bili negativni. Sada se rade retestiranja, a očekuje se još 250 testova.

I Bosna i Hercegovina imat će svoje predstavnike na takmičenju, a jedan od njih je i Husein Gegić, i to u kategoriji do 73 kilograma.

- Drago mi je da ću učestvovati na prvom Evropa kupu za juniore koji se održava nakon više od godinu dana. Do sada sam nastupao na državnim prvenstvima gdje sam postao prvak države za seniore, seniore U23 i juniore, a sutra ću dati sve od sebe da pokušam nastupiti u finalnom bloku - poručio je Gegić.

Tehnički organizator je osigurao direktan i odgođen prijenos oba dana takmičenja putem TV SA, kao i live prijenos cjelodnevnog takmičenja putem IJF live tv stranice.

Svečano otvaranje Evropskog judo kupa zakazano je za subotu u dvorani Hotela Hills u 16 sati, uz direktan televizijski prijenos.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.