open-navfaktor-logo
search
Zlatna liga CEV-a
Zenica domaćin odbojkašicama, Fatić prozvao predsjednika OSBiH: "Dolaskom Popovića nastali nerad i nedisciplina"
Ženska seniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine u ovogodišnjem nastupu u Zlatnoj ligi Evropske odbojkaške federacije (CEV) svoje će domaće mečeve igrati u Gradskoj areni "Husejin Smajlović" u Zenici, gdje će se pripremati i za drugi nastup na Evropskom prvenstvu 2023. godine.
10.04.2023. u 13:08
get url
text

Izabranice selektora Stevana Ljubičića pripreme u Zenici počinju 5. maja, a tim povodom danas je u Gradskoj upravi Grada Zenica potpisan Memorandum o saradnji između Javnog preduzeća za upravljanje i održavanje sportskih objekata d.o.o. Zenica, Grada Zenica i Odbojkaškog saveza Federacije BiH, kao nositelja ovih aktivnosti.

- Grad Zenica će osigurati Arenu za pripreme i za utakmice. Mimo toga, kao gradonačelnik, a radi popularizacije sporta, za tu ću utakmicu građanima pokloniti od 500 do 1.000 ulaznica da pomognem OSFBiH - najavio je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Potpredsjednik Odbojkaškog saveza BiH Alija Fatić objasnio je zbog čega je OSFBiH prihvatio da organizuje nastupe državnog tima u Zlatnoj ligi. OSBiH nema, kazao je, dovoljno novca, odnosno ima i velike dugove.

- Pošto smo mi i tehnički organizator, ovdje imamo odluku OSBiH koji prenosi organizaciju na OSFBiH. Imamo potpisan i ugovor između OSBiH i OSFBiH, gdje mi to sve radimo jer ne možete drugačije. Imamo saglasnost Ministarstva civilnih poslova BiH, odnosno dozvolu za organizaciju ovih utakmica. U suprotnom, to ne bismo mogli ni organizovati niti se bilo kome obraćati - kazao je Fatić.

Podsjetio je da je u septembru 2021. godine predao dužnost predsjednika OSBiH sa 53.000 KM na računu i bez dugova, ali da je dolaskom predsjednika Milutina Popovića "nastao jedan nerad i nedisciplina" te je OSBiH "sada u velikom minusu", a pri tome ima i puno neizmirenih obaveza.

Fatić je naglasio da "nisu ni svjesni koliko im je Zenica pomogla" u organizaciji ranijih nastupa reprezentativnih selekcija u tom gradu unatrag tri godine.

- Od tog momenta do danas, novih je osam ženskih klubova pristupilo Odbojkaškom savezu FBiH. Danas imamo i tri nova muška kluba. To je popularizacija. Mi, sada, ako uspijemo da nam još dva kluba dođu, mi smo "na konju". Za vašu informaciju, danas imamo 77 klubova članova OSFBiH - naglasio je Fatić, koji je podsjetio da je bh. ženska selekcija, kada je došla u Zenicu bila na 42. mjestu, a sada je već dospjela na 16. mjesto CEV-a.

- Ako Bog da, još da se popnemo za četiri mjesta, onda idemo na Svjetsko prvenstvo. Nemamo kvalifikacija - istakao je Fatić.

VEZANI TEKST - Hoće li odbojkaške reprezentacije igrati u 2022. godini, šta kažu čelnici OSBiH

Gradu Zenici zahvalio se i predsjednik OSFBiH Miloš Jelčić, koji je naglasio da su rivali protiv kojih će bh. selekcija igrati u Zenici izuzetno kvalitetni.

- Kada imate dvoranu i mjesto gdje se igra utakmica, sve drugo je laške. Naše su djevojke to zaslužile - kazao je Jelčić.

Naša će selekcija u ovom takmičenju, u okviru Grupe A, igrati protiv Belgije i Švedske, a u 1. kolu će 27. maja biti gošće Belgijanki (Kortrijk), u 2. kolu (31. maja) gostovat će Švedskoj (Lund), dok će prvi meč kao domaćini, u 4. kolu, igrati 10. juna protiv Švedske u Zenici (17 sati). Belgijanke ćemo u istom gradu i dvorani u 5. kolu ugostiti 14. juna (18).

Odbojkašice BiH će na Evropskom prvenstvu, koje će se igrati od 15. augusta do 3. septembra u Belgiji, Njemačkoj, Italiji i Estoniji, igrati u grupi B, zajedno s domaćinom te grupe Italijom, zatim Rumunijom, Bugarskom, Hrvatskom i Švicarskom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.