open-navfaktor-logo
search
Krah rukometaša na EP
Devet nastupa - devet poraza: Važno je učestvovati...
Devet utakmica, devet poraza. Rijetko koja reprezentacija se može "pohvaliti" neslavnim učinkom na evropskim prvenstvima kakav ima rukometna selekcija Bosne i Hercegovine.
15.01.2024. u 22:49
get url
text

VEZANI TEKST - Potop u Njemačkoj: Zmajevi izgubili i od Gruzije

I dok smo prije četiri, odnosno dvije godine, igrali protiv, uvjetno rečeno, velesila (Norveška, Portugal, Francuska, Španija, Švedska, Češka), na aktuelnoj smotri najboljih selekcija Starog kontinenta, deklasirala nas je Nizozemska, a izgubili smo i od debitanta Gruzije. Zapravo, najbolje smo prošli protiv Švedske, aktuelnog prvaka Evrope, kojoj smo pokazali zube, ali je naša "kraća klupa" i iskustvo Skandinavaca kumovalo porazu.

A sve ono što smo pokazali protiv Šveđana, nismo u duelu sa Nizozemcima. Najlakše je biti general poslije bitke, ali jednostavno, rukomet koji igraju Zmajevi je daleko od vrhunskog. Tromost i sporost je ključni problem koji selektor bh. tima Irfan Smajlagić ili neki drugi, moraju otkloniti. Za razliku od Nizozemaca, koji su praktično letjeli parketom, naš tim je djelovao kao usporeni snimak.

Na prste jedne ruke možemo izbrojati kontre koje su istrčali Zmajevi u Njemačkoj, a to je temelj za svaki ozbiljniji rezultat.

Vrijeme je da struka priliku da nekim novim igračima, potrebna je svježa krv, a nekoliko igrača i u Njemačkoj je pokazalo da zaslužuju veću minutažu.

VEZANI TEKST - Smajlagić objasnio zašto je Burića poslao na tribine, odgovorio i na pitanje o ostavci

Što se tiče selektora Irfana Smajlagića i njegovog stručnog štaba, o njihovom statusu će riječ dati struka. Međutim, gledajući sa strane običnih navijača, malo je nelogičan potez da prvu zvijezdu, golmana Benjamina Burića u posljednjem meču na EP-u pošalje na tribine. Da stvar bude zanimljivija, samo dan ranije selektor je kazao kako nema nesuglasica sa jednim od najboljih golmana svijeta... Sigurno je da je i to utjecalo na igrače pred meč sa Gruzijom, iako taj susret i nije bio od rezultatskog značaja.

Na ljudima u RSBiH je da odluče kojim putem će krenuti. Da li će dati još jednu priliku Smajlagiću, koji je i večeras poručio kako je sklapanje kvalitetnog tima proces koji traje četiri-pet godina.

Imamo li vremena čekati da prođe taj proces ili ćemo kroz nove avanture tražiti instant rezultat, plasman na naredno Evropsko ili Svjetsko prvenstvo, na kojem će nam biti važno učestvovati. Ukoliko u međuvremenu i plasman na veliko takmičenje ne bude misaona imenica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.