open-navfaktor-logo
search
Reakcija nakon žalbe
EHF donio kontroverznu odluku o meču Francuska - Švedska
Disciplinska komisija EHF-a donijela je odluku povodom žalbe Rukometnog saveza Švedske nakon meča polufinalnog meča Evropskog prvenstva protiv Francuske, koji je odigran sinoć u Kelnu.
27.01.2024. u 12:38
get url
text

- Žalba je podnijeta zbog nekorištenja video-pregleda (VR) za provjeru posledjnjeg šuta za Francusku u 60. minutu utakmice.

VEZANI TEKST - Gol Prandija neregularan, hoće li Francuzi igrati finale Evropskog prvenstva?

Nakon pažljive procjene situacije, vijeće je utvrdilo da je po diskreciji EHF sudija, a ne u obavezi da koriste VR tehnologiju.

VR se koristi samo kada sudije imaju ozbiljne sumnje u donošenje ispravne odluke ili kada nisu u stanju da pravilno sagledaju situaciju.

Odluka je samo sudija ili delegata da li će koristiti VR.

Odluka da se ne koristi VR spada u djelokrug EHF pravnih propisa kao i EHF EURO propisa i smatrat će se činjeničnim i stoga konačna odluka ne podleže nikakvom prigovoru.

Prigovor se stoga odbija kao neprihvatljiv.

Šveđani žalbu na odluku mogu podnijeti do večeras do 20:00 sati - poručili su iz EHF-a.

Podsjetimo, Švedska je bila na pragu pobjede te je u zadnjoj sekundi, pri vodstvu od jedan razlike, napravila prekršaj. Francuzima je preostalo tek da izvedu udarac s deset metara udaljenosti. Iz takvih se situacija iznimno rijetko postiže pogodak, no ovo je bila jedna od tih rijetkih prilika.

Elohim Prandi nevjerovatnim je udarcem "savladao" živi zid Švedske i golmana Andreasa Paličku i odveo utakmicu u produžetke, u kojima se Švedska nije uspjela oporaviti od šoka. Francuska je kasnije nakon produžetaka izborila finale.


 

 
 
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.