open-navfaktor-logo
search
Šveđani uložili žalbu
Gol Prandija neregularan, hoće li Francuzi igrati finale Evropskog prvenstva?
Rukometna reprezentacija Francuske izborila je finale Evropskog prvenstva na nevjerovatan način.
26.01.2024. u 21:44
get url
text

Švedska je bila na pragu pobjede te je u zadnjoj sekundi, pri vodstvu od jedan razlike, napravila prekršaj. Francuzima je preostalo tek da izvedu udarac s deset metara udaljenosti. Iz takvih se situacija iznimno rijetko postiže pogodak, no ovo je bila jedna od tih rijetkih prilika..

Elohim Prandi nevjerojatnim je udarcem "savladao" živi zid Švedske i vratara Andreasa Paličku i odveo utakmicu u produžetke, u kojima se Švedska nije uspjela oporaviti od šoka. Ipak, iako je gol Prandija bio spektakularan, isto tako je bio i - neregularan.

Rukometna pravila kažu sljedeće: Igrač koji izvodi slobodni udarac jednom nogom mora neprestano dodirivati tlo sve dok ne izbaci loptu iz ruke, dok drugom nogom može raditi šta hoće. No igrač ne može mijenjati nogu koja mu je stajaća. Ako je podignuo desnu nogu s tla, ne može ponovo stati na nju i podići lijevu. A upravo to je napravio Prandi.

Kako se može vidjeti i na videozapisu, Prandi je nakratko podignuo desnu nogu, a onda ju je spustio na tlo, odrazio se u desno i dignuo lijevu nogu visoku u zrak. Lopta je spektakularno ušla u mrežu, no makedonski sudijski par Slave Nikolov i Gjorgji Nachevski morao je reagirati i poništiti pogodak.

 

 

Bivši rukometaš Rasmus Boysen prije nekoliko trenutaka oglasio se na Twitteru sa vijestima koje bi mogle biti presedan u svijetu sporta. Boysen navodi kako je za danskiTV2Sport potvrđeno da su Šveđani uložili žalbu EHF-u zbog gola Francuza za produžetke. EHF će pregledati cijelu situaciju i nije isključeno da se utakmica poništi što bi bio presedan na velikim takmičenjima.

Nema sumnje da će biti duga noć ispred EHF-a i cijele rukometne Evrope.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.