open-navfaktor-logo
search
Rasadnik talenata
Gradić iz BiH dao najviše rukometnih reprezentativaca na svijetu
Iz Izviđača su podsjetili da su čak deseterica od 16. bh. reprezentativaca koji su trijumfovali u Bjelorusiji bivši članovi ekipe iz Ljubuškog
25.10.2018. u 22:43
get url
text

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas je u Minsku pobijedila Bjelorusiju sa 30:29 i na najbolji mogući način otvorila kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020.

Pobjedom Zmajeva u bjeloruskoj prijestolnici pohvalio se i višestruki klupski prvak BiH Izviđač iz Ljubuškog. Klub je to koji je uvijek bio rasadnik rukometnih talenata, što pokazuje i današnji sastav rukometne reprezentacije BiH.

Iz Izviđača su podsjetili da su čak deseterica od 16. bh. reprezentativaca koji su trijumfovali u Bjelorusiji bivši članovi ekipe iz Ljubuškog.

Četverica - Josip Perić, Marin Vegar, Tomislav Nuić i Mirko Herceg izrasli su iz tog kluba, braća Burić, Malinović i Terzić stasali su u Izviđaču dok su Prce i Karačić bili također članovi Izviđača.

Izviđač je dao veliki doprinos reprezentaciji BiH, ali i selekciji susjedne Hrvatske. Bivši igrači Izviđača David Mandić, Marin Šego i Željko Musa brane boje "Kauboja".

- Onda se uistinu može ustvrditi kako gradić s trideset hiljada stanovnika ima po stanovniku najviše rukometnih reprezentativaca na svijetu. Uz pobrojane, dug je još popis i onih koji nastupaju ili su nastupali u raznim evropskim klubovima ili za mlađe izabrane vrste Hrvatske i BiH - navode iz Izviđača.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.