open-navfaktor-logo
search
Radno u Mostaru
Rukometašice završavaju mini pripreme, predsjednik RSBiH moli za pomoć
Ženska seniorska rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine kraju privodi drugi mini-ciklus priprema u Mostaru pred nastup u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.
16.04.2021. u 15:01
get url
text

Novi Upravni odbor Rukometnog saveza BiH (RSBiH) nakon 12 godina pauze "oživio" je ženske selekcije, što je svakako vijest koja je obradovala ljubitelje sporta i rukometa u zemlji, a sve navedeno bilo je povod da se organizuje konferencija za medije na kojoj je govora bilo i o budućim planovima muške selekcije.

Sinanović govorio o problemima

Predsjednik Rukometnog saveza BiH Mensur Sinanović javnost je informisao i o problemima u radu sa kojima je suočen ovaj savez.

- Nismo zadovoljni podrškom onih koji su zaduženi za sportske saveze na nivou države. Svi trebaju pomoći Savezu. Imamo finansijskih problema, to je činjenica. Ovaj Upravni odbor nije napravio ni marku duga. Izmirili smo sve obaveze, iako su troškovi reprezentativnih selekcija ogromni - rekao je Sinanović.

Narednu utakmicu muška A selekcija BiH igrat će 29. aprila u Bugojnu.

- Nakon toga očekuje nas meč protiv Austrije u Gracu. Drugi smo na tabeli i mislim da ćemo se plasirati na Evropsko prvenstvo. Trebaju nam dobra priprema i dobra logistika. Obratili smo se Vijeću ministara i Ministarstvu civilnih poslova BiH, tražeći razumijevanje. Danas Savez ne može dobiti ID broj, iako smo registrovani u Ministarstvu pravosuđa BiH i to traje više od tri godine. Nadam da će nas razumjeti oni koji to trebaju. Ovo je državni savez. U svijetu promovišemo državu. Očekujemo bolju podršku. Ona dosad nije bila najbolja. Bilo je institucija koje su izašle ususret, istakao bih prije svega Olimpijski komitet i niže nivoe vlasti - dodao je Sinanović.

Koordinator za rad ženskih selekcija u RSBiH Zoran Trlin kazao je da veliki problem za Savez i klubove predstavlja pandemija COVID-a 19, zbog koje su prihodi manji u svim oblastima. Bez obzira na to, ponosan je što nakon 12 godina BiH ima ženske rukometne selekcije.

- Prije tri godine započeli smo aktivnosti oživljavanja ženske reprezentacije, pa smo formirali juniorsku, a kasnije i kadetsku, te U-14 selekciju. Uspješno smo organizovali EHF turnir u Tuzli, te osigurali nastup na turniru u Kolumbiji koji nije odigran zbog COVID-a 19. Opredijelili smo se za dugotrajan put, kazavši da je najbolje da juniorke koje izađu iz tog statusa nastave seniorske aktivnosti. Uzeli smo i učešće na Evropskom prvenstvu B u Bugarskoj, nakon čega smo napravili pauzu zbog pandemije. Početkom ove godine nastavili smo započeto i ovo je već drugo okupljanje seniorske reprezentacije, nakon nedavnog u Lukavcu - istakao je Trlin.

Za nešto više od mjesec dana žensku seniorsku selekciju očekuje kvalifikacioni turnir za Evropsko prvenstvo 2022. godine u Grčkoj. Pobjednik grupe stiče pravo nastupa u doigravanju za plasman na Evropsko prvenstvo. Pred odlazak u Grčku planiran je još jedan mini ciklus priprema.

- Molim javnost u zemlji da pokušamo biti realni i objektivni gledajući mogućnosti ove selekcije, jer je dugo ženski rukomet bio zapostavljan. Na početku smo i trebaju nam strpljenje i vrijeme da bismo došli do rezultata. Ne trebamo djevojkama stvarati dodatne pritiske. Budimo realni i zadovoljni jer smo krenuli.

Sada nam treba kontinuitet. Ovaj Upravni odbor napravio je veliki korak. Nadam se da ćemo ovako nastaviti, te da će okupljanja postati normalna stvar - naveo je Trlin.

Trenerica u stručnom štabu reprezentacije BiH Kornelija Leko navela je da protivnike u prvim narednim kvalifikacijama u našem stručnom štabu ne poznaju baš najbolje, kao vjerovatno ni oni nas.

- Nemamo prevelika očekivanja. Treba biti realan, gledat ćemo da se rad nastavi i da u dogledno vrijeme pokušamo osposobiti i pokrenuti reprezentaciju da dostignemo regiju. Niti jedna od protivnica nije za podcijeniti. To su ekipe koje su duže na okupu od nas. Mi smo na početku. Gledat ćemo da napravimo maksimalno što se može, a ako to bude dovoljno za prolaz dalje, bio bi to ogroman rezultat. Ovdje je nekoliko djevojaka koje igraju u inostranstvu, a nadam se da će taj spoj biti dovoljan da ostvarimo rezultat. Nadam se da ćemo to biti mi - kazala je.

Protivnici BiH su Grčka, Italija i Latvija

Na kraju se javnosti obratila i reprezentativka Nikolina Čutura.

- Nakon 12 godina napokon smo se okupile. Radimo punom parom. U ekipi je pozitivna atmosfera. Moramo biti realni i shvatiti da trebamo ići postepeno - izjavila je Čutura.

Ženska reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra će okončati drugi mini-ciklus priprema, a naredni je planiran krajem maja pred start kvalifikacija. Protivnici našoj selekciji su Grčka, Italija i Latvija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.