open-navfaktor-logo
search
Okupili se na Ilidži
Rukometni Zmajevi počeli pripreme za EP: Igrači su spremni davati više nego što mogu, vrijeme nam je limitirano
Okupljanjem igrača na Ilidži danas su počele pripreme rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine za Evropsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj.
25.12.2023. u 15:19
get url
text

{$galerijaFotografija}

- Danas neću problematizirati, neću govoriti o problemima u savezu i o rukomentom sportu u BiH. U proteklo vrijeme uradili smo dosta dobrih stvari, kao šlag na tortu došao je ovaj plasman. Uspjeli smo obezbijediti uvjete koji priliče jednoj reprezentaciji. Tu smo do 3. januara, gdje nastavljamo pripreme u Švicarskoj, odakle ćemo se šest dana kasnije uputiti u Njemačku. Želim izraziti zahvalnost Vladi FBiH, Vladi Kantona Sarajevo i našem zlatnom sponzoru BH Telecomu.

VEZANI TEKST - Počinju pripreme bh. rukometaša za nastup na Evropskom prvenstvu

Želim se zahvaliti i reprezentativcima na igri i borbi, koji su u teškoj grupi izborili plasman na EP. Želim da izrazim nadu da ćemo se u januaru radovati i prvim pobjedama reprezentacije na Evropskom prvenstvu - kazao je v.d. generalni sekretar RSBiH Nedim Arnautović.

Riječ je potom dobio Kenan Magoda, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo.

- Rukomet u BiH je na pravom putu. Ne smijemo zabraviti da RSBiH prije otprilike godinu ipo dana nije imao kancelarije, selektora, niti jedan uvjet da možemo pričati o plasmanu na EURO. Situacija na terenu nije takva kao što se govori. Finansijska sredstva na nivou države nisu izborena. Vlada KS kontiniurano podržava sve nacionalne selekcije, izdvijamao ozbiljna finasijska sredstva kako bi mogle biti rame u rame sa ostalim reprezentacijama - kazao je Magoda.

Irfan Smajlagić, selektor Zmajeva, istakao je da su igrači spremni dati više nego što mogu, te da nas očekuje teška grupa na EP.

- Vrijeme nam je limitirano, nadam se da će sve proći u najboljem redu što se tiče zdravstvene situacije igrača. Svi su na granici umora, što će trebati osvježiti ali podići i te neke krucijalne sposobnosti da možemo odigrati termin onako kako želimo. Sve je ovo u nekakvom prebrzom hodu za stvarenje veće homognenosti, međutim adaptirat ćemo se kao svi ostali. Imamo iza sebe dosta turbulentan period, na kraju se završilo okej što smo napravili selekciju igrača koji su visoko motivirani, spremni davati više nego što mogu.

Na dva prvenstva imam nula pobjeda, tako da bi svaka pobjeda bila iskorak u cilju napretka. Imamo tešku grupu, ali mislim da nema lagane ekipe. Osim četvrte jakosne grupe gdje se možemo nositi, ostalo su ekipe koje zahtjevaju dosta. Prvi put smo se na EP plasirali kao drugoplasirani, to je garancija rada i predanosti cijelog saveza - poručio je Smajlagić.

Kapiten reprezentacije BiH Mirsad Terzić rekao je kako se nada da će svi igrači biti u dobroj zdravstvenoj situaciji.

- Nadam se da ćemo uspjeti iskoristiti ove fantastične uvjete koje ovdje imamo. Nakon toga da odradimo Kup kako bismo na turniru bili u najboljoj formi - rekao je Terzić.

Naglasio je kako je ono što krasi reprezentaciju BiH uvijek na maksimalnom nivou jesu međuljudski odnosi, poštovanje i atmosfera.

- Svi koji dođu u reprezentaciju mislim da dođu s velikom željom, voljom da uspiju, da pomognu reprezentaciji da predstave državu na najvećem nivou - rekao je Terzić, a na pitanje čime bio bio zadovoljan na EURO-u, odgovorio je:

- Volio bih da prođemo grupnu fazu, i naravno da što duže ostanemo na takmičenju.

Nakon priprema u Sarajevu bh. rukometaši 3. januara putuju u Švicarsku na Yellow cup, gdje će igrati protiv Argentine, Rumunije i domaćina Švicarske.

Iz Švicarske će bh. reprezentacija otputovati za Mannheim, gdje će igrati svoje utakmice na Evropskom prvenstvu.

Prvi meč igraju 11. januara protiv Švedske, dva dana kasnije protiv Nizozemske, a 15. januara protiv Gruzije.

IMG_20231225_151638.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.