open-navfaktor-logo
search
Prvi čovjek Iskre
Šahman za Faktor: Tužit ćemo Savez, komesar nije imao pravo na ovakvu odluku
Odlukom komesara takmičenja Srđana Jovića, koja je objavljena u Biltenu broj 19 Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine (RSBiH), novim prvakom države proglašen je Borac iz Banje Luke, dok će Premijer ligu napustiti Goražde, Iskra i Drina.
01.06.2020. u 12:10
get url
text

Ovakva odluka nije iznenadila Asima Šahmana, prvog čovjeka RK Iskra iz Bugojna.

- To što je komesar takmičenja uradio učinio je pod pritiskom određenih ljudi koji već odavno traže da se proglasi prvak države, a na to nije imao pravo. U situaciji koja je proistekla kao posljedica pandemije koronavirusa, koja je bila vanredna, komesar je taj koji se više ne pita, niti odlučuje - kazao je Šahman za Faktor.

VEZANI TEKST - Borac prvak BiH, poznato ko napušta Premijer ligu

- Odluka koju je donio komesar Jović na kraju će Rukometnom savezu nanijeti mnogo više štete nego koristi - dodao je prvi čovjek bugojanskog premijerligaša.

Scenarij iz Bosne i Hercegovine po kojem je odlučen prvak raritet je u evropskom rukometu u ovoj sezoni koju je u potpunosti poremetila pandemija koronavirusa.

- Nijedan savez u Evropi nije dozvolio ovakav scenarij, a Danci su nakon tužbe poništili svoju odluku i klubove vratili u elitni rang svog nacionalnog prvenstva - pojašnjava Šahman, koji naglašava da je odluku o prvaku mogao donijeti isključivo Upravni odbor RSBiH.

- Pozivati se na članove propozidija i Statut nema logike jer je odluku po ovom pitanju mogao donijeti samo UO RSBiH. Mislim da se sve moglo riješiti i uraditi dogovorom za stolom. Naravno, najbolje bi bilo da se sve moglo završiti na terenu, iako znamo da je to skoro nemoguće. Ipak, trebao se naći neki određeni model, da li da se klubovi podijele u dvije grupe ili da se liga prošiti jer u cijeloj Evropi niko nije ispao u niži rang - naglasio je Šahman.

Prvi čovjek kluba iz Bugojna najavio je da će tužiti RSBiH.

- Sigurno ćemo kao oštećena strana tražiti pravdu jer ovdje se nije odlučivalo po pravu, a sve je daleko od pravde - zaključio je Šahman na kraju razgovora za Faktor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.