open-navfaktor-logo
search
Reagirao Smajlagić
Selektor BiH se pronašao u Burićevoj izjavi: On je igrao tad, pa zna?
Irfan Smajlagić, selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine kao da se pronašao u izjavi bh. golmana Benjamina Burića da "vani" ima mnogo više obrazovanih trenera nego kod nas, kao i da su naši treneri još u osamdesetim i devedesetim godinama, iako se rukomet promijenio.
22.02.2024. u 15:39
get url
text

Smajlagić je mišljenja da to nije najveći problem rukometa ovdje u poređenju s Njemačkom, Norveškom, Danskom i ostalim uspješnim državama, već da je problematika dublja.

- Te fraze su već ustaljene – zastarjeli rukomet, moderni rukomet... On je igrao osamdesetih, devedesetih, pa zna? -, počeo je Smajlagić svoje izlaganje, nastavivši:

VEZANI TEKST - Burić: Mnogi će se naljutiti, ali naši treneri su još u osamdesetim i devedesetim
 

- Kao i u životu što sve napreduje, razvija se, i rukomet i život i standard... Svi klubovi su evoluirali, na način da su povećali finansijsku konstrukciju. Cifre su astronomske, klubovi žive na jednom višegodišnjem proračunu, ne od danas do sutra. Samim tim podižete nivo svim komponentama, a logično je i da su život i sport brzi. Tako je i u sportu, traže se metode koje će igrače učiniti bržim, spretnijim, okretnijim... Radi se o velikim ulaganjima. Da bi mogli da tražimo od igrača da budu brži, spretniji – mora da se ulaže u njih.

- Moraju da postoje stabilne životne osnove, za ishranu, treniranje, sve što je potrebno jednom sportisti. Klub, da bi to obezbijedio, mora finansijski da bude stabilan. Da tražim od igrača maksimalan trud, da živi sportski, moramo da mu omogućimo uvjete – od dvorana, opreme... - mišljenja se trener Borca i selektor BiH, prenosi Mondo.

Smajlagić je mišljenja da ne možemo očekivati od igrača da budu avioni, ako klub sastavlja kraj s krajem, odnosno da ne možemo biti brzi ako su klubovi spori.

Upitao je i koji klub trenira tri-četiri sata dnevno, kao i koji ima milion-dva eura.

- Nema, ali zato tražimo evropske rezultate - jasan je Smajlagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.