open-navfaktor-logo
search
Bura se ne stišava
Skandal trese bh. rukomet: Predsjednik Nadzornog odbora RSBiH lažirao zapisnik sa sjednice?
Iz rukometne Premijer lige Bosne i Hercegovine ispada pet klubova. Tako je barem glasila odluka Upravnog odbora donesena prije početka sezone...
14.04.2023. u 13:07
get url
text

No, pet kola prije kraja iz Rukometnog saveza RS tvrde da ova odluka nije validna, te da će Premijer ligu napustiti tri kluba.

Svoje stavove baziraju i između ostalog na navodnoj odluci Nadzornog odbora, ali dokumenti do kojih je došao SportSport potvrđuju da je Zapisnik sa famozne telefonske sjednice lažiran. Skandal, kakav nije viđen u bh. sportu.

Navodno je Nadzorni odbor poništio odluku Upravnog odbora i ova informacija izazvala je velike reakcije. Oglasili su se prvo članovi Izvršnog odbora (8 od 12) koji su između ostalog naveli da će Premijer ligu napustiti pet klubova i da se Propozicije takmičenja, jednoglasno usvojene na početku sezone, neće mijenjati.

Dva dana kasnije oglasio se i Rukometni savez RS, koji zagovara zadržavanje trenutnog stanja. U svom saopćenju Saveza manjeg bh. entiteta između ostalog navodi da se odluke Nadzornog odbora moraju poštovati.

Međutim, SportSport je došao do dokumenata iz kojih se jasno može vidjeti da je predsjednik Nadzornog odbora Andrej Obradović u Zapisniku kojeg je sastavio iznio neistinite informacije.

Naime, Obradović je u zapisniku napisao da član NO Nenad Zovak neće promijeniti svoju odluku, odnosno da će ostati pri stavu da je Odluka IO o skraćivanju lige na 14 članova legitimna.

No, isto tako Obradović je u Zapisniku napisao da je član NO Eldar Sarajlić saglasan s tim da je NO ovlašten da promijeni odluku UO u skaldu sa Statutom RSBiH.

Na osnovu toga predsjednik NO Andrej Obradović je potpisao Odluku o stavljanju van snage Odluke UO o ispadanju pet klubova iz Premijer lige.

Međutim, kao što smo već i naveli, SportSport je u posjedu dokumenta, odnosno demanta člana NO Eldara Sarajlića, iz kojeg je jasno da je Obradović u Zapisniku na osnovu kojeg je i donesena Odluka na koju se poziva RS manjeg bh. entiteta, iznio niz neistina.

VEZANI TEKST - Haos u rukometnoj Premijer ligi BiH: Koliko klubova napušta elitu?

- Nije tačno da je Eldar Sarajlić, član NO RSBiH, prisustvovao sjednici NO 7. aprila koja je održana telefonskim putem, niti se izjasnio, niti bio saglasan po pitanju bilo kakve odluke o stavljanju van snage ranijih odluka UO RSBiH. Nijev tačno da je Eldar Sarajlić, član NO RSBiH, iznosio stavove o ispravnosti i regularnosti ranijih odluka UO RSBiH, niti je glasao o istima - između ostalog je naveo Sarajlić u dopisu kojeg je uputio članovima NO RSBiH, članovima UO RSBiH, predsjedniku i potpredsjednicima Skupštine RSBiH.

Dakle, Sarajlić je jasno i glasno poručio da su svi navodi u Zapisniku sa sjednice NO kojeg je potpisao predsjednik NO Andrej Obradović, netačni, što samim tim znači da NO nije mogao poništiti Odluku UO vezanu za broj klubova koji napuštaju Premijer ligu.

Očito se radi o skandalu kakav nije viđen u bosanskohercegovačkom sportu. Donosile su se odluke na štetu sporta u cjelini, pravdalo se to na razne načine, ali dosad se nikada nije desilo da se lažira Zapisnik i da se na osnovu tih lažnih podataka donose bilo kakve odluke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.