open-navfaktor-logo
search
Zmajevi u Mannheimu
Smajlagić: Moramo praviti što više rotacija, sve se kažnjava, utakmica protiv Švedske test na svim poljima
Ekspedicija rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine stigla je danas iz Švicarske u Njemačku, gdje će dočkati start Evropskog prvenstva.
09.01.2024. u 17:15
get url
text

Rukometaši BiH prethodne sedmice u sklopu priprema igrali su turnir u Švicarskoj na kojem su upisali tri poraza - od Argentine, Švicarske i Rumunije.

Zmajevi prvu utakmicu na EP igraju u četvrtak u Mannheimu protiv selekcije Švedske.

Selektor rukometnih Zmajeva Irfan Smajlagić sumirao je pripremni period i najavio prestojeću smotru najboljih timova Evrope.

- Konačan spisak je još otvoren. Mnoge okolnosti ga diktiraju. Od povreda, bolesti igrača. Na svakog igrača koji je bio u jednom dijelu priprema se može računati - rekao je Smajlagić i nastavio:

- Turnir u Švicarskoj je pokazao da smo energetski u deficitu, odnosno da moramo praviti što više rotacija da bi pojedini igrači izdržali ritam koji zahtjevaju utakmice na Evropskom prvenstvu. Sve se kažnjava. Ako niste u stanju energetski parirati protivniku, vrlo brzo na naplatu dolaze sve greške, da li u fazi odbrane, da li u fazi napada. Međutim, mislim da smo se ovih dana, bez obzira na turnir koji je bio prenaporan, regenerilari, akumulirali i resetirali snagu. Očekujem da će to biti puno bolje početkom turnira.

Smajlagić kaže da rezultati u pripremnom periodu nisu bili u prvom planu.

- Turnir nije bajan. Mislim da rezultati nisu ni bili primarni cilj. Primarni cilj je početak Evropskog prvenstva protiv Švedske. Očekivati mogu da igrači odigraju na nivou svojih maksimalnih mogućnosti. Ne smijemo se zavaravati. Znamo ko je Švedska. U sportu je bitno da imamo kontinuitet igranja i izdržljvosti. Da imamo kontinuitet tokom utakmice, da ne padamo na psihološkom planu. Pokazali smo u tri utakmice da djelujemo 30-40 minuta korektno, a onda dolazi do zamora.

Utakmica protiv Švedske će biti dobar test na svim poljima. Energetski, motivacijski i mentalno. Očekujem od igrača da daju maksimum, a rezultat će biti posljedica igre - poručio je Smajlagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.