open-navfaktor-logo
search
Selektor Zmajeva
Smajlagić objasnio zašto je Burića poslao na tribine, odgovorio i na pitanje o ostavci
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine porazom od selekcije Gruzije (19:22) oprostila se od Evropskog prvenstva u Njemačkoj.
15.01.2024. u 20:31
get url
text

Zmajevi su u grupi E upisali tri poraza, redom od Švedske, Nizozemske i Gruzije.

I prije nego što je počeo večerašnji meč protiv Gruzijaca iz Njemačke je stigao šok. Selektor Irfan Smajlagić odlučio je da na tribine pošalje našu prvu zvijezdu - golmana Benjamina Burića.

Prve trzavice između njih zabilježene su nakon debakla od Nizozemske kada Burić nije htio dati izjavu, a novinarima se kratko obratio kazavši - pitajte selektora.

Potom je Smajlagić rekao kako nema nesuglasica među njima, ali ga je večeras poslao na tribine.

- Burić nije razlog za poraz. Doživljavali smo poraze i sa njim. Moramo stvarati perspektivu i graditi rotaciju. Od njega znamo šta trebamo očekivati, ali od Haruna ne znamo. Kada će ako ne sada dati priliku mladim igrače - kazao je Smajgalić, a novinar N1 ga je pitao "Zašto nema Burića? Rekli ste da ćete ići na pobjedu, kako bez Burića koji je najveća sigurnost u odbrani? Zašto ga nije bilo?"

- Pa možda Vama zvuči iz konteksta, zato što nemate uvid u ostale golmane. Harun već godinama brani u kontinuitetu u Chamberyju, tvrdim da je zaslužio priliku. Ne smijemo gubiti igrače. U perspektivi treba gledati malo i u budućnost. Sastavljati roster igrača koji mogu zajedno igrati. Taj period je četiri do pet godina - kazao je Smajgalić.

Na pitanje novinara da li razmišlja o podnošenju ostavke, Smajlagić je odgovorio:

- Moj je status je nepromjenjiv i uvijek je isti - zaključio je.

Smajlagić je komentarisao poraz od Gruzije.

- Očigledno da ima problem sa kontinuitetom dobrih dionica. Glavni razlog je energija, da bi mogli odigrati na vrhuskom nivou. Odigrali smo danas dobrih 20 minuta. Međutim poslije imamo problema u napadu. Znamo koje probleme imamo i vidjeti na koji način ih ispraviti i to je veći proces. Vrhunski rukomet zahtjeva dvosmjernu igru i veliku potrošnju - kazao je Smajlagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.